Ach te naleśniki! Nic nie poradzę na to, że mam do nich słabość. Na szczęście Bartek również je lubi :) Proste, szybkie i smaczne. Naleśniki są idealnym rozwiązaniem na śniadanie, drugie śniadanie, deser, podwieczorek, kolację - zawsze <3

Naleśniki z cukrem cynamonowym

Oto naleśniki w najprostszym, ale nie w nudnym wydaniu. Cukier i cynamon dobrze ze sobą współgrają. Poniżej zamieszczam oryginalny przepis z 1871r.

Naleśniki z cukrem cynamonowym

Składniki

  • Szczypta soli i cukru
  • Łyżeczka cukru i łyżeczka cynamonu
  • 80 g mąki
  • 80 ml wody
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 szt jajek

Przygotowanie

  1. Jedno żółtko ucieram z jedną łyżeczką masła klarowanego. Następnie dodaję mąkę, mleko i wodę. Powinna powstać jednolita masa. Przyprawiam ją szczyptą soli.
  2. Jedno białko ubijam na sztywną pianę i dodaję ją do naleśnikowej masy. Całość lekko mieszam, dzięki temu naleśniki będą bardzo delikatne i puszyste.
  3. Rozgrzewam na patelni odrobinkę masła klarowanego. (Wypróbowałam również smażenie na odrobinie oleju rzepakowago i ja zdecydowanie wolę ten wariant) Rozprowadzam na patelni warstwę naleśnikową.
  4. Jak tylko brzegi naleśnika się zarumienią to znak, że trzeba go obrócić na drugą stronę. Usmażonego naleśnika odkładamy na papier kuchenny, żeby odsączyć tłuszcz.
  5. W osobnej miseczce mieszam łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę cukru.
  6. Usmażonego naleśnika przesypuję canomonowym cukrem i składam w trójkąt.

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

Pięć żółtek rozbić z łyżką klarowanego zimnego masła, kwaterką mąki i trochą soli, rozbijając, rozprowadzić tę massę mlekiem, którego powinno być pół kwarty polskie, aż wszystko mleko wyjdzie, gdyż ciasto powinno być rzadkie i lejące się. W ostatniej chwili, gdy już się naleśniki mają piec, ubić białka od jaj na pianę, wymieszać z massą, rozgrzać patelnię na ogniu, posmarować ją klarownem masłem piórkiem do tego przeznaczonem i polać massą z garnka, obracając patelnię na wszystkie strony, aby wszędzie ciasto było rozciągnięte; trzeba to robić bardzo szybko: potrzymać patelnię na mocnym ogniu chwilkę a skoro się naleśnik upiecze, okrążyć go nożem i przewrócić na talerz głęboki odwrócony. Gdy się wszystka massa wypiecze, składać w trójkąt lub podługowato, przyrumienić z obu stron na klarownem maśle i podać obsypane cukrem i cynamonem.”Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.