Naleśniki przekładane prażonym jabłkiem i podpieczone w piekarniku. Na wierzchu naleśników jest lekka, zrumieniona pianka - mięciutka beza. I na dodatek są jeszcze podpieczone orzechy włoskie. Po takim śniadaniu chce się działać! :)

Naleśniki z jabłkiem i pianką bezową

Naleśniki z jabłkiem i pianką bezową

Składniki

  • 3 szt jabłek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szt jajek
  • 80 ml mleka
  • 80 ml wody
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Szczypta soli i cukru
  • Odrobina orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Smażę naleśniki, przepis podstawowy znajdziecie tutaj: tutaj
  2. Jabłka myję, obieram i kroję na kostkę. Do garnuszka wlewam odrobinkę wody, dodaję łyżeczkę cukru i prażę jabłka przez ok 20 minut. Można dodać też cynamonu.
  3. Wykładam na naleśniki prażone jabłka. Składam naleśniki i układam na półmisku.
  4. Ubijam na sztywno białko, dodając do niego cukier puder.
  5. Smaruję naleśniki sztywnym białkiem i posypuję wszystko posiekanymi orzechami włoskimi (można też użyć innych ulubionych orzechów).
  6. Wkładam naleśniki do piekarnika nagrzanego do 150 stopni - trzymam je do momentu, aż pianka będzie rumianego koloru (ok. 10 minut).

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Usmażyć zwyczajnym sposobem naleśniki, posmarować marmuladą z jabłek albo massą migdałową lub też nałożyć konfiturami, złożyć w klin i układać na półmisku przesypując cukrem. Ubić pianę z kilku białek, zmieszać z cukrem i drobno siekanymi midałami, ubrać po wierzchu naleśniki i zapiec w piecu. Na wydaniu oblać sokiem.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Kostylewa

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.