Oponki serowe w smaku są bardzo podobne do tradycyjnych pączków. Jednak różnica w przygotowaniu ich jest ogromna. Wystarczy, że na oponki serowe przeznaczysz godzinę, a wyjdzie ich spokojnie ponad 30 sztuk. Oponki serowe z poniższego przepisu są mięciutkie, delikatne w smaku, napowietrzone w środku i tak jak każde pączki – najlepiej smakują od razu po usmażeniu.

Subskrybuj

oponki serowe przepis

przepis na oponki serowe

Oponki serowe

Składniki

  • 50 g cukru
  • Cukier puder do posypania
  • 1 l oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 16 g cukru waniliowego
  • 60 ml śmietany 18 proc
  • 3 szt jajek
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 500 g twarogu

Przygotowanie

  1. Twarożek, najlepiej zmielony i półtłusty, jajka, śmietanę, cukier zwykły i cukier waniliowy i mąkę umieścić w jednym naczyniu. Zagniatać ciasto do momentu kiedy swobodnie będzie odchodzić od rąk i w dotyku będzie bardzo delikatne i mięciutkie.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i wycinać oponki za pomocą szklanki. Do wycięcia dziurek w oponkach można użyć zwykłej nakrętki.
  3. Oponki smażą się błyskawicznie, dlatego najlepiej jest mieć rozwałkowane i przygotowane jednocześnie wszystkie oponki do smażenia. Obracaj oponki za pomocą patyczków. Usmażone oponki przekładaj na ręcznik kuchenny, a jak ostygną, to posyp je cukrem pudrem.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.