Paluchy z ciasta francuskiego są idealnym dodatkiem do sałatek czy dań z grilla. Zamiast zwykłego pieczywa możemy podać chrupiące i cieplutkie jeszcze paluchy francuskie. W naszym domu właściwie kilka razy w miesiącu je piekę, a w sezonie letnim zdarza się nawet i kilka razy w tygodniu.

Paluchy francuskie

Paluchy francuskie przygotowuje się błyskawicznie. Potrzebujemy tylko ciasto i ulubione przyprawy.

przepis paluchy francuskie

przygotowanie paluchy francuskie

paluchy francuskie

Przygotowanie ich zajmie nam 5 minut, a czas pieczenia to ok 20 minut. Zaufaj mi, że jeżeli raz je zrobisz, to już będą one często gościć na Twoim stole :)

Możesz oczywiście próbować samodzielnie zrobić ciasto francuskie – jednak ja też polecam pójście po najmniejszej linii oporu. Spokojnie możesz skorzystać z kupnego ciasta francuskiego. Z jednej porcji gotowego ciasta francuskiego wyjdą paluchy dla 4 osób.

Paluchy francuskie

Składniki

  • Przyprawy: suszone oregano, bazylia, rozmaryn, sól i pieprz
  • 1 szt ciasta francuskiego

Przygotowanie

  1. Ciasto wykładam na papierze do pieczenia – możesz użyć tego papieru, w który zostało ciasto zawinięte. Posypuję ciasto ulubionymi przyprawami: suszone oregano, bazylia, rozmaryn, sól i pieprz.
  2. Dzielę ciasto na dwie części (zobacz dokładnie na zdjęciu) i jedną warstwę ciasta przekładam na drugą część ciasta.
  3. Kiedy dwie warstwy ciasta są już na siebie nałożone, to kroję je zdecydowanym ruchem na kilka pasków. Każdy ma ok. 7 cm.
  4. Łapię brzegi ciasta i skręcam w przeciwnych kierunkach. Układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piekę przez ok. 20 minut. Obserwuj, żeby się zbyt mocno nie przypiekły. Podaję do sałatki, do dań na bazie jajek albo do dań z grilla.

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

Wziąść funt pięknej pszennej mąki, 1 całe jajko i trochę wody; zagnieść ciasto, aby było miernie tęgie, pulchne i dało się dobrze wałkować, nie przylegając do wałka. Wyrobić to ciasto na stolnicy, podsypując niekiedy delikatnie mąką i tak wyrobione zostawić, aby się uleżało. Do tego bierze się funt dobrego masła, uważać żeby nie było gorzkie ani zbyt słone, które na godzinę przed robieniem ciasta, powinno być w wodzie wyrobione z soli i w niej zostawione; gdy ma być użyte, wyjąć z wody, wycisnąć dobrze w serwecie, aby wszystka woda w nią wsiąkła, ciasto rozpłaszczyć, położyć na niem masło, również rozpłaszczone na cal grubości, złożyć brzegi ciasta w kształcie koperty i wałkować ostrożnie: skoro będzie cienkie na pół cala, znowu zwinąć na troje, wałkować i to powtarzać cztery razy, za każdą razą zostawiając ciasto złożone na stolnicy, za nim się wałkuje przez minut 10. >Chcąc aby ciasto było dobre, należy je ciągle wałkować, pociągając wałek od siebie naprzód. Koniecznym warunkiem jest aby ciasto francuzkie robić w chłodnem miejscu, w lodowni lub przynajmniej w piwnicy. Piec trzeba napalić jak na drożdżowe ciasto, to jest, aby odrazu w gorący wstawić, bo inaczej będzie płaskie i nie będzie się na listki dzielić. Ugotować młodych dobrych grzybów suszonych i usiekać na massę; wziąść łyżkę masła, wrzucić, gdy się zagotuje cebulę usiekaną, podsmażyć: następnie grzybki parą łyżek śmietany, wątróbka rybna jeżeli jest trochę pieprzu, soli, garść bułki tartej; wymięszać na oguiu żeby zgęstniało, i układać na placuszki z maślnedo ciasta, gdyż takie paszteciki najlepiej w takiem cieście smakują.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.