Perliczka z masłem imbirowym

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 45 minut
Liczba porcji 1
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Perliczka jest alternatywą do kurczaka. Ot taki ptak, który jest podobnej wielkości jak kurczak, ale w smaku już zupełnie inny. Zaczynając od tego, że sam wygląd mięsa jest intensywnego koloru. Oprócz tego smak perliczki jest bardzo wyraźny. Imbir jest mocną przyprawą, ale świetnie komponuje się z perliczką! Przełamuje wyrazistość smaku perliczki. Polecam podać perliczkę z delikatnym sufletem marchewkowym :)

Perliczka z masłem imbirowym
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Perliczki piecze się tak samo jak pulardy, tylko z tą różnicą, że się je na piersiach szpikuje słoninką. Wyborna jest perliczka z imbirem. Przed upieczeniem natrzeć ją wewnątrz kawałkiem imbiru, a po upieczeniu, gdy już pokrajana, zrobić na piersiach z każdej strony 2 nasięcia, które napełnić masłem imbirowym.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.