Zamykam pierniczki w słoiku i otwieramy dopiero na Święta 😊Uwielbiam przygotowania przedświąteczne między innymi dlatego, że już kilka tygodnia przed Świętami w całym domu pięknie pachnie 😍


Kilka minut po upieczeniu pierniczki bardzo twardnieją. Jest to normalne zjawisko i dlatego przechowywanie ich przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku jest ważne, dzięki temu pierniczki zmiękną. Pierniki i pierniczki sięgają czasów kuchni słowiańskiej. Wypiekane z dużą ilością miodu i aromatycznymi przyprawami. Kiedyś na pierniki mówiono "miodowniki" i co ciekawe spożywano je... do wódki 😁Na zagryzkę 😋Chyba, że były z rodzynkami czy innymi, słodkimi dodatkami 😊
Oryginalny przepis odrobinę zmodyfikowałam: dodałam jajko i odrobinę cukru. Ominęłam natomiast dodatek skórki pomarańczowej. Z podanych proporcji wyszły 2 blaszki pierniczków – ok. 30 sztuk.


Pierniczki
Składniki
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 60 g cukru
- 1 łyżka masła
- 1 szt jajek
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 100 g miodu
- Pół łyżeczki sody
Przygotowanie
- Do przesianej mąki dodaj cukier, jajko, ciepły miód (musi być lejący się), sodę, masło, przyprawę korzenną i całość dobrze zagniataj.
- Rozwałkuj ciasto i wycinaj ciasteczka. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu przełóż pierniczki do szczelnie zamykanego słoja i odczekaj kilka dni.


Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Kwartę miodu zagotować i zrumienić, potem odstawić i sypać po trochu 4 kwart mąki pszennej wysuszonej mieszając ciągle, potem wyłożyć na stolnicę i wygnieść rękami dopóki nie zbieleje, wsypać pół funta korzeni: cynamonu, goździków, kardemonu, angielskiego pieprzu, garść skórki pomarańczowej drobno krajanej, 4 łuty potażu, wybijać ciasto doskonale, potem , zrobić pierniki [...].Pokaż więcej »


Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

