Pomidorowa

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Liczba porcji 4
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Boska pomidorówka. Nie żartuję - lepszej nigdzie nie jadłam. Prawdziwe pomidory, żadnych wzmacniaczy smaku, przecierów ani podobnych ulepszaczy. Naturalnie. I tylko w trzech krokach! :)

Pomidorowa
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Bierze się 6 do 8 pomidorów, stosownie do wielkości, obrać je trezba, rozkroić w poprzek i wyjąć w ziarnka. Rozpuścić w rąndlu dużą łyżkę masła, włożyć do niego pomidory, trochę ośródka z bułki, zalać smakiem z włoszczyzny i gotować przez kwadrans. Następnie przefasować przez gęste sitko i rozprowadzić resztą smaku tak, aby zupa nie była zbyt rzadka. Przed wydaniem na stół zagotować i wlać do wazy, w której powinny być poprzednio przysposobione grzanki w maśle smażone. Dla lepszego smaku można wlać w wazę półkwaterek wina białego.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
MT
Mar Tyna
Ale piękny ten przepis w oryginale! :) Sos pomidorowy do makaronu też najlepszy właśnie taki - masło, pomidory, trochę czosnku i bazylia. Masło działa cuda z pomidorem w duecie.
Awatar
Lena Gryszko
Też mi się podoba :-) Stare przepisy mają swój klimat <3
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.