Czym się różnią powidła od dżemu czy konfitur? Otóż tym, że powidła są bardzo gęste i gotują się powolutku. Powidła sa gęste przez to, że woda naturalnie odparowuje. Najlepiej jest robić powidła nawet przez kilka dni: gotować na wolnym ogniu, odstawiać do ostudzenia i znów gotować. W odróżnieniu do innych przetworów powidła mają największą zawartość owoców. A przez to, że są poddawane długiej obróbce cieplnej to można je przygotowywać też bez cukru. Poniżej najprostszy przepis na klasyk wśród powideł: powidło śliwkowe.

Powidło śliwkowe

Co ciekawe, słowo "powidło" jest zapożyczone ze wschodu i było u nas używane już w XV wieku. Początkowo powidło było rzeczą - tym, czym się mieszało kolistymi ruchami gotującą się masę owoców. Później powstała liczba mnoga i słowo "powidła" co już określało właśnie produkt spożywczy, który jest nam tak dobrze znany.

Powidło śliwkowe

Składniki

  • 2 kg śliwek

Przygotowanie

  1. Śliwki myję i wyjmuję pestki.
  2. Przekładam śliwki do szerokiego rondla, włączam słaby ogień i gotuję śliwki przez ok. 3 godziny.
  3. W czasie gotowania śliwek mieszam je kilkakrotnie.
  4. Odstawiam śliwki z gazu, zostawiam do całkowitego ostudzenia i powtarzam czynność 2 i 3 dnia. Następnie przekładam powidło do słoiczków i przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Powidła ze śliwek najlepiej się smaży z końcem września lub początkiem października, gdy śliwki są najsłodsze. Kilka lub kilkanaście garncy śliwek wydrylować z pestek, przebierając robaczywe, włożyć do kotła miedzianego, dobrze pobielonego i gotować zwolna zupełnie bez wody mieszając ciągle długą drewnianą kopystką [..] Gotowanie to trzeba powtórzyć drugiego i trzecia dnia, tak długo aż powidło nabierze ciemnego koloru i odpowiedniej gęstości.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.