Alternatywa na niedzielne śniadanie :) Idealnie maślane i kruche rogaliki :)

Subskrybuj

Rogale kruche

Składniki

  • 2 szt jajek
  • Ulubiona konfitura lub krem czekoladowy do nadziewania rogalików
  • Szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 15 g drożdży
  • 125 g masła
  • 125 ml mleka
  • 400 g mąki

Przygotowanie

  1. Ubijam krótko jajka z ciepłym mlekiem - tak, żeby wszystko się dobrze połączyło.
  2. W osobnej misce ubijam chwilę masło klarowane. Dodaję do masła jajka z mlekiem, drożdże, szczyptę soli, cukier i mąkę. Zaczynam wyrabiać ciasto na pulchną kulkę.
  3. Ciasto rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Przy podstawie nakładam pół łyżeczki ulubionej konfitury lub masy czekoladowej. Zwijam ciasto w rulonik. Rogi zaciskam i podwijam je na kszałt podkowy.
  4. Uformowane rogaliki smaruję rozpuszczonym masłem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Rogaliki pieką się ok. 15 minut.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Ćwierć funta sklarowanego masła uwiercić do białości skrapiając wodą wlać 4 ubite jaja kwaterką ciepłego mleka, 1 łut drożdży, trochę soli, cukru i pół kwarty mąki. Wyrobić na pulchne ciasto, rozwałkować, pokrajać na kwadratowe kawałki, nałożyć konfiturami, makiem lub migdałową massą, pozawijać, wygiąć w podkowę, ułożyć na wysmarowaną masłem blachę, posmarować masłem i wstawić do wolnego pieca.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko