Rostbef wołowy

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 0 minut
Czas gotowania 3 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Zdarzają się dni, kiedy chodzi za mną mięso. Czasem budzi się we mnie tak wielka ochota na porządny kawałek wołowiny, że nie mogę się temu oprzeć.

Pamiętam jak pierwszy raz zabrałam się za przyrządzenie rostbefu. Popełniłam wtedy wszystkie możliwe błędy: mięso było prosto z lodówki, na patelni (zwykłej) rozgrzałam olej, smażyłam przez dobre kilka minut z każdej strony i przewracałam mięso za pomocą widelca. Trudno się dziwić, że mięso było tak twarde, że żaden nóż nie był w stanie sobie z nim poradzić. To było 6 lat temu :) Oryginalny przepis, tradycyjny, jest bardzo zwięzły. Metodą prób i błędów doszłam do idealnego sposobu.

Rostbef wołowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Na rozpaloną patelnię wrzucić kawałek masła, zrumienić i na gorące masło kłaść mięso. Gdy się z jednej strony zrumieni, przewrócić nożem, z wierzchu posolić i położyć na usmażonej stronie kawałek masła, a gdy się i z drugiej strony zrumieni wyjąć na talerz.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
M
Magda
Witam ...Chce przygotowac na urodziny syna porzadne miasko ...Na czym moge smazyc rostbeef ...Na oliwie ,czy masle ?
AT
Aleksandra Tutak
Tego wlasnie szukalam... Idealna propozycja na nadchodzacy weekend :- )) Po zdjeciu widze, ze sztuka miesa nie jest zbytnio gruba, wiec podejrzewam ze wychodzi medium/medium well.Dam znac o moich rezultatach w nastepnym komentarzu.Pozdrawiam,Ola
TB
Tomek Bi
A może być inny rostBEF niż wołowy?
GO
Grazyna Olszanowska
to dla początkujących kucharek/kucharz żeby nie smażyli w ten sposób mięs , które wydają im się podobne do rosbefu
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.