Pierwszy raz jadłam rybę w takim wydaniu. Mało tego, że gotowana, to jeszcze z jajami :) Propozycja bardzo lekka i smaczna. Lubię sandacza. Ta ryba ma bardzo delikatne mięso.

Sandacz z jajami

Sandacz z jajami

Sandacz z jajami

Składniki

  • Szczypta soli i pieprzu
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 szt jajek
  • 2 szt filetów z sandacza

Przygotowanie

  1. Przygotowuję wywar z włoszczyzny: obieram marchewkę, selera, pietruszkę. Warzywa kroję na ćwiartki, zalewam zimną wodą i gotuję przez ok. 40 minut. Zależy mi na tym, aby wywar był mocno warzywny.
  2. Rybę płuczę, osuszam i solę.
  3. Kiedy wywar jest już gotowy i ostudzony wkładam do niego filety sandacza. Włączam palnik i gotuję rybę przez ok 5 minut. Filety zaczną się wyginać - to normalne.
  4. W między czasie przygotowuję jajka na twardo. Jak są już ostudzone, siekam je na drobną kosteczkę.
  5. Wyjmuję sandacza, mięso powinno być idealnie białe. Posypuję sandacza jajkami i gotowe!

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

Po oczyszczeniu sandacza lub okonia nasolić na godzinę, nalać ostudzonym smakiem z włoszczyzny i ugotować prędko na mocnym ogniu, skrapiając parę razy zimną wodą. Gdy się zagotuje, wyjąć ostrożnie, na półmisku ułozyć jedno dzwonko za drugiem, tak żeby formowały całą rybę posypać grubo jajami, na twardo ugotowanemi i usiekanymi wraz z trochą zielonej pietruszki.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko