Przed Wami sernik, który jest istną rozpustą dla zmysłów :) Raz, że sam sernik ma w sobie rodzynki, cynamon, mieloną gałkę muszkatołową i mielone migdały, co już powoduje, że idealnie wpisuje się w zbliżającą się zimową aurę, to jeszcze z wierzchu polany jest solonym karmelem i podsypany prażonymi orzechami pekan. Czy czegoś tutaj brakuje? :) Kochani, zapraszam Was na najlepszy zimowy sernik z sosem "słony karmel".

Sernik zimowy z karmelem

Techniczne kwestie: użyłam okrągłej foremki o średnicy 24 cm.

Sernik zimowy z karmelem

Składniki

  • 1 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 100 ml śmietanki 30 proc
  • 2 szt jajek
  • 0.5 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 35 g rodzynek
  • 4 łyżek mielonych migdałów
  • 100 g masła
  • 1 kg zmielonego twarogu

Przygotowanie

  1. Mielony twaróg, miękkie masło, mielone migdały, jajka i cukier puder miksuję na średnich obrotach, do momentu aż wszystko pięknie się ze sobą połączy.
  2. Dodaję cynamon, rodzynki i świeżo startą gałkę muszkatołową i znów lekko miksuję.
  3. Na koniec dodaję śmietankę - na tym etapie masę serową możemy znów lekko zmiksować lub wymieszać za pomocą szpatułki.
  4. Dno foremki do pieczenia wykładam papierem i przelewam masę serową. Sernik wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę przez godzinę. Po godzinie wyłączam piekarnik i uchylam drzwiczki. Czekam 15 minut i dopiero wtedy wyjmuję sernik z piekarnika. Sernik chłodzi się w temperaturze pokojowej co najmniej przez 3 godziny. Następnie wstawiam go do lodówki i tam on już tężnieje i nabiera odpowiedniej konsystencji. Po ok. 6 godzinach sernik mogę polać ostudzonym sosem karmelowym. PS dobrze jest przygotować sernik pod wieczór i wstawić go do lodówki na całą noc.

Słony karmel

Składniki

  • Szczypta soli himalajskiej, morskiej lub zwykłej
  • 1 łyżeczka masła
  • 30 ml wody
  • 60 ml śmietanki 30 proc
  • 30 g cukru

Przygotowanie

  1. Na patelnię wysypuję cukier. Powinien on gładko zakrywać cienką warstwą całą patelnię.
  2. Na średnim palniku zaczynam podgrzewać cukier. Ważna sprawa: nic nie mieszamy! Czekamy aż cukier zacznie się rozpuszczać.
  3. Gdy uzyskamy jasnobrązowy kolor, dodaję wodę. W tym momencie rozgrzany cukier zacznie pryskać więc trzeba uważać. Drewnianą łopatką mieszam, aż powstała bryłka cukru się rozpuści. Jak tylko to nastąpi dodaję śmietankę (mieszamy cały czas!) i gotuję przez 4-5 minut – całość powinna nabrać jasnobrązowego koloru.
  4. Na koniec dodaję masło i szczyptę soli. Ja użyłam himalajskiej ale może być morska lub zwykła. Karmel powinien uzyskać rzecz jasna karmelowy kolor :) Przelewam do szklanki i zostawiam do przestygnięcia.

Treść oryginalna przepisu z 1837 roku

Strain the whey from the curd of two quarts of milk; when rather dry, crumble it through a coarse sieve, mix it with six ounces of fresh butter, one ounce of powdered blanched almonds, orangeflower water, half a glass of raisin wine, a grated biscuit, four ounces of currants, nutmeg, and cannamon, in fine powder, and beat all the above with three eggs, and half a pint of cream, till quite light; fill the pattypans three parts full.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.