Ostatnio chciałam kupić dobrej jakości sos waniliowy. Skończyło się tak, że sama musiałam go sobie zrobić. Kompletnie nie rozumiem jak sos waniliowy może być "o zapachu wanili" albo "z aromatem waniliowym". I dlaczego w tych sosach nie ma prawdziwych czarnych kropek, czyli tej wanilii?

Sos waniliowy

No więc okazało się, że łatwiej jest sobie samemu zrobić sos waniliowy :) Całe szczęście nie jest to trudne! A mówię Wam: do lodów czy do przeróżnych ciast taki sos to piękne i idealne dopełnienie <3

Sos waniliowy

Składniki

  • 100 ml śmietanki 36 proc
  • 1 szt żółtek
  • 1 szt laski wanilii

Przygotowanie

  1. Laskę wanilii kroję wzdłuż na 2 części i usuwam ziarenka ze środka. To właśnie one są w wanilii najcenniejsze.
  2. Przelewam do małego garnuszka śmietankę, dodaję cukier, wkładam miąższ wanilii i przekrojoną laskę wanilii. Lekko podgrzewam, do temperatury 65 stopni i dodaję żółtko. W tym momencie wyłączam już gaz, nie chcę, żeby mój sos zamienił się w jajecznicę :) Ważna jest tutaj właściwa temperatura: pałeczki salmonelli giną właśnie w temperaturze 65 stopni i wtedy takie żółtko jest już dla nas niegroźne. Z drugiej strony jeżeli temperatura będzie za wysoka to sos waniliowy będzie miał grudki i zacznie pachnieć jak jajecznica.
  3. Mieszam cały czas trzepaczką, do momentu aż masa zgęstnieje i będzie jednolita. Sos waniliowy przechowuję w lodówce.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Pół kwarty śmietanki kremówki lub mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru i 1/2 laską wanili, zaprawić 4 żółtkami i przefasować. Kto chce mieć sos gęsty, bierze łyżkę mąki, rozciera z dwoma łyżkami zimnego mleka i wlewa przed żółtkami do sosu, mieszając ciągle, aż się zagotuje. Używa się do różnych legumin.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.