Jaka by艂a moja rado艣膰, kiedy szef kuchni restauracji, w kt贸rej zjedli艣my najlepsz膮 jak do tej pory spaghetti carbonara, podzieli艂 si臋 na ni膮 przepisem. Dla osoby, kt贸ra kocha gotowa膰 i robi to praktycznie ka偶dego dnia taki przepis jest prawdziwym skarbem. Obieca艂am, 偶e si臋 nim podziel臋 i tak oto nasta艂a ta chwila :) Przygotuj si臋, 偶e od teraz ka偶da inna carbonara nie b臋dzie Ci smakowa膰.

Najlepsze spaghetti carbonara馃挮

Podczas naszego kilkudniowego pobytu w Rzymie odwiedzili艣my kilkana艣cie miejsc serwuj膮cych naprawd臋 dobre jedzenie. Je偶eli wybierasz si臋 do Rzymu to zobacz jakie restauracje polecamy odwiedzi膰 i mo偶esz te偶 obejrze膰 video z naszymi rekomendacjami. Jednak jedna restauracja wybitnie wyr贸偶nia艂a si臋 na tle innych przez serwowan膮 tam carbonar臋. Kelner opowiedzia艂 nam histori臋 powstania restauracji Osteria da Luciano i przyzna艂, 偶e w艂a艣ciciel i zarazem szef kuchni kilka lat temu pracowa艂 w restauracji, kt贸ra zdoby艂a 3 gwiazdki, a daniem popisowym by艂a w艂a艣nie carbonara.

carbonara przepis

luciano rzym carbonara

Zmierzy艂am si臋 z odtworzeniem w domu tego przepisu i mam dla Ciebie kilka wskaz贸wek. Wydaje mi si臋, 偶e w przypadku carbonary nie wystarczy poda膰 tylko list臋 sk艂adnik贸w i kr贸tk膮 metod臋 jej wykonania. Istotne s膮 tu drobne aspekty, kt贸re zawa偶aj膮 na finalnym smaku tego dania.

Boczek! Oryginalnie spaghetti carbonara przygotowywana jest z dodatkiem w臋dzonego polika wieprzowego. Ma on troszk臋 inny smak ni偶 popularny u nas boczek. Jednak i z naszym boczkiem carbonara wyjdzie naprawd臋 bardzo dobra. Chodzi o to, 偶eby boczek wysma偶y膰 na porz膮dnie rozgrzanej patelni, doprowadzi膰 do tego aby z zewn膮trz by艂 on bardzo chrupi膮cy, a w 艣rodku pozostawa艂 mi臋kki i soczysty. Uzyskasz taki efekt je偶eli wcze艣niej bardzo dobrze rozgrzejesz patelni臋 i pozwolisz aby boczek rumieni艂 si臋 i aby t艂uszcz si臋 z niego wytapia艂 przez ok. 15 minut.

Woda od makaronu! Kolejn膮 tajemnic膮 jest to aby do sosu finalnie doda膰 odrobiny wody z ugotowanego ju偶 makaronu. Zazwyczaj wylewamy j膮 do zlewu i tu jest b艂膮d. Gor膮ca woda po ugotowanym makaronie nada sosowi idealn膮 konsystencj臋. Zachowaj 2-3 chochle. Tak samo, je偶eli b臋dziesz podgrzewa膰 carbonar臋, to te偶 u偶yj do tego gor膮cej wody spod makaronu.

carbonara przepis

Ser! Podstaw膮 udanej carbonary jest rodzaj sera. W艂osi wykorzystuj膮 do carbonary dw贸ch rodzaj贸w sera: pecorino, kt贸ry jest serem podpuszczkowym otrzymywanym z mleka owczego oraz grana padano otrzymywany z mleka krowiego. Pecorino mo偶esz kupi膰 w delikatesowych sklepach, a je偶eli go nie znajdziesz to u偶yj po prostu wi臋cej grana padano. Natomiast pecorino naprawd臋 jest tu wa偶nym sk艂adnikiem.

sos carbonara

呕贸艂tka! Do spaghetti carbonary u偶ywa si臋 偶贸艂tek. Niekt贸rzy dodaj膮 czasami ca艂e jajko (wraz z bia艂kiem) ale podstaw膮 zdecydowanie jest 偶贸艂tko. To dzi臋ki niemu sos ma kremow膮 konsystencj臋. Najtrudniejsze w przygotowywaniu spaghetti carbonara jest wyczucie temperatury i czasu. Kiedy wylewasz 偶贸艂tka na patelni臋 i mieszasz je z makaronem, to temperatura nie mo偶e by膰 zbyt wysoka. Inaczej 偶贸艂tka si臋 za szybko zetn膮 i b臋dzie jajecznica. Dlatego W艂osi mieszaj膮 sos 偶贸艂tkowy z makaronem i z dodatkiem gor膮cej wody w ciep艂ym ale nie gor膮cym naczyniu. Spaghetti carbonara najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.

spaghetti carbonara

Mam nadziej臋, 偶e powy偶sze wskaz贸wki b臋d膮 dla Ciebie pomocne! Jak tylko wytestujesz ten przepis daj zna膰 koniecznie jak Ci smakowa艂o :) Z podanych ni偶ej proporcji wyjd膮 4 porcje.

Najlepsze spaghetti carbonara

Sk艂adniki

  • 280 g spaghetti
  • 4 szt 偶贸艂tek
  • 200 g boczku
  • 30 g Sera Grana Padano
  • 20 g Sera Pecorino Romano
  • 艢wie偶o mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Zacznij od sma偶enia boczku. Rozgrzej porz膮dnie patelni臋, musi by膰 naprawd臋 gor膮ca. Pokr贸j boczek na 1cm kostk臋, wrzu膰 na patelni臋 i pozw贸l, 偶eby 艂adnie si臋 zrumieni艂. Jak tylko zacznie br膮zowie膰 zmniejsz ogie艅. Zacznie si臋 wytapia膰 t艂uszcz, ca艂y proces zajmie ok. 15 minut.
  2. Ugotuj makaron spaghetti zgodnie z instrukcj膮 na opakowaniu.
  3. Oddziel 偶贸艂tka od bia艂ek. Zetrzyj na drobnych oczkach sery: pecorino i grana padano. Dodaj je do 偶贸艂tek i wymieszaj ca艂o艣膰 trzepaczk膮.
  4. Jak tylko boczek si臋 podsma偶y prze艂贸偶 go na talerz, a wytopiony z niego t艂uszcz dodaj do masy 偶贸艂tkowej. Patelni臋 zdejmij z ognia ale pami臋taj, 偶e jeszcze Ci si臋 przyda.
  5. Odced藕 ugotowany makaron zachowuj膮c 2-3 chochle wody. Na ciep艂膮 (nie gor膮c膮! i nie na palniku!) patelni臋 wylej mas臋 jajeczn膮, dodaj od razu makaron i wlej 2 chochle wody. Wymieszaj ca艂o艣膰 najlepiej potrz膮saj膮c energicznie patelni膮. Na koniec dodaj usma偶ony boczek i chwil臋 zamieszaj. Podawaj ze 艣wie偶o mielonym pieprzem i dodatkowo startym serem grana padano lub pecorino.
Je艣li podoba Ci si臋 ten przepis, udost臋pnij go. Dzi臋ki! :-)Zobacz mojego Instagrama

Przepisy, kt贸re r贸wnie偶 mog膮 Ci臋 zainteresowa膰

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatork膮 PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moj膮 pasj膮. B臋d膮c jeszcze ma艂膮 dziewczynk膮 ch臋tnie si臋ga艂am po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w kt贸rym czuj臋 si臋 wolna, zdaj臋 si臋 na swoj膮 intuicj臋 ale te偶 i wiedz臋. Uwielbiam karmi膰 innych i by膰 karmion膮. Nie wyobra偶am sobie 偶ycia bez dobrego jedzenia.

B膮d藕 na bie偶膮co, obserwuj mnie na Instagramie @lenagryszko