Odsłona tradycyjnego włoskiego przepisu, który przygotowałam pod okiem rodowitej Sycylijki. Wydaje się, że spaghetti z małżami jest jednym z ważniejszych dań na Sycylii, dlatego nie mogło go tutaj zabraknąć. Podczas naszych wakacji na Sycylii udało nam się nagrać krótki video-przepis, który mam nadzieję, że też będzie dla Ciebie pomocny. Poniższe proporcje proponowane są dla 5 osób.

Spaghetti z małżami

Do przygotowania makaronu z małżami będziesz potrzebowała zaledwie kilku składników oraz maksymalnie 30 minut. Słodkie pomidorki koktajlowe podczas duszenia puszczą sos.

pomidorki koktajlowe

Do tego aromatyczny czosnek i drobno posiekana natka pietruszki, która zbalansuje ostrość czosnku.

natka pietruszki

Najlepiej jest użyć świeżych, niemrożonych małży.

małże świeże

Gotuje się je w prostu sposób: wrzucasz do garnka, przykrywasz pokrywką i zostawiasz na 10 minut. Zobaczysz jak muszelki się otwierają, to znaczy, że małże są gotowe.

małże ugotowane

Nie próbuj na siłę otwierać małży, to co jest zamknięte jest do wyrzucenia. Gotowanie makaronu to już pestka, a cała magia dzieje się na końcu: kiedy mieszasz ze sobą wszystkie składniki i pozwalasz aby makaron przeszedł aromatem i smakiem sosu.

sos do makaronu

Podawaj jak najszybciej i nie śpiesz się z jedzeniem :) Korzystaj!

Spaghetti z małżami

Składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g spaghetti
  • 2 kg małży
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 szt natki pietruszki
  • 200 ml wody po małżach

Przygotowanie

  1. Małże dokładnie myję i przekładam do dużego garnka. Włączam ogień i zostawiam je pod przykryciem na ok 15 minut. W między czasie kilka razy potrząsam garnkiem. Po 15 minutach sprawdzam, czy małże się otworzyły - jeżeli tak, to znak, że są gotowe.
  2. W czasie kiedy małże się gotują przygotowuję sos: pomidorki koktajlowe kroją na połówki, obieram czosnek, przeciskam go i siekam też na drobno natkę pietruszki.
  3. Podczas gotowania małże puszczają wodę, jest ona niezbędna do sosu, dlatego odsączam ugotowane małże z tej wody i zachowuję ją na później. Ta woda zawiera w sobie esencję z małży i fantastycznie wzbogaci nasz sos.
  4. Gotuję spaghetti zgodnie z przepisem na opakowaniu. 5 Na dużej patelni rozgrzewam 3 łyżki oliwy, dodaję czosnek, pietruszkę i pomidorki koktajlowe. Czekam, aż pomidorki puszczą sok i wszystko się delikatnie podsmaży, zajmie to ok. 10 minut.
  5. Wyjmuję małże ze skorupek i sprawdzam, czy są w środku czyste (to jest ważne, bo czasami przedostają się do środka odrobinki glonów). Zostawiam kilka muszli do ozdoby.
  6. Do pomidorków dodaję ok.100 ml wody po małżach. Czekam kolejne 10 minut. Następnie dodaję oczyszczone małże, dolewam kolejne 100 ml wody po małżach. To jest też moment na dodanie ugotowanego spaghetti. Mieszam wszystko dokładnie i pozwalam, żeby wszystko się poddusiło przez kolejne 5 minut.
  7. Gotowy makaron posypuję natką pietruszką.

Treść oryginalna przepisu z 1900 roku

1 pound spaghetti cooked in the approved manner. When cooked and drained pour over it hot Clam Sauce and serve with or without grated Parmesan cheese.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.