Szarlotka na kruchym cieście

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Typowo polskie ciasto? Takie, które pojawia się w zwyczajny dzień, ale też takie, które lubimy zjeść w święta? Wydaje mi się, że w czołówce znajdzie się właśnie szarlotka na kruchym cieście :)

Szarlotka na kruchym cieście
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Proporcya na 6-8 osób: 1/2 funta mąki, ćwierć funta świeżego, niesolonego masła i 2 całe jaja rozbić i wyrobić doskonale w zimnem miejscu, dodająć po trochu zimnej wody, wsypać 4 łuty miałkiego cukru, jeszcze raz wyrobić, następnie je rozwałkować niezbyt cienko, a przesypawszy mąką zwinąć. Wziąć rondelek lub foremkę okrągłą, wysmarować ją masłem, wyłożyć na spodzie i dookoła ciastem, potem ciasto obłożyć czystym papierem, a środek napełnić grochem surowym i tak piec przez pół godziny w gorącem piecu. Groch dlatego się kładzie w środek, aby ciasto nie popękało i nie opadło. Zanim się ciasto upiecze, przyrządzić jabłka sposobem wyżej podanym, a gdy ciasto gotowe wyrzucić groch i papier, formę napełnić jabłkami, przygotowanymi jak wyżej, posypać cukrem i wstawić na 5 minut do pieca. Ciasto kruche można też jednocześnie z jabłkami surowemi piec, ale ponieważ taka procedura bardzo długo trwa, a ciasto przechodząć kawasem z jabłek, często bywa zakalcowate, najlepiej więc przyrządzić każdą rzecz oddzielnie.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
RP
Regina Piotrowska
Bede zaczynac dziekuje.
RP
Regina Piotrowska
A proszek do pieczenia
Awatar
Lena Gryszko
Rena, gotuję bez proszku do pieczenia :-) Kiedyś sie go nie używało i trzymam się tej zasady :-)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.