Ciasto dyniowe na klasycznym, maślanym spodzie, które zawsze idealnie wychodzi i jest do tego bezbłędnie kruche. Do tego nadzienie dyniowe z mocnymi korzennymi nutami. W kuchni pachnie jesienią i w powietrzu unosi się halloweenowa atmosfera.



Pokusiłam się o przyozdobienie wierzchu ciasta na wzór Halloween, natomiast Ty spokojnie możesz pominąć ten etap. Ciasto samo w sobie jest tak smaczne: z jednej strony delikatne, a z drugiej strony bardzo aromatyczne. Idealny jesienny wypiek.


Tarta dyniowa na Halloween
Składniki
- 100 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 0.5 kg dyni
- 400 g mąki pszennej typ 450
- 250 g masła
- 80 ml wody
- 2 szt jajek
Przygotowanie
- Mąkę łączę z masłem i wodą. Wyrabiam ciasto do momentu aż powstanie jednolita, gładka kulka, dzielę na dwie części i każdą owijam w folię spożywczą. Odstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
- Przygotowuję nadzienie: dynię obieram, kroję na mniejsze części, wrzucam do wrzątku i gotuję przez 15-20 min aż będzie miękka. Odcedzam i przyprawiam. Dodaję 1 jajko i cukier. Mieszam lub blenduję aż będzie gładkie puree. Odstawiam, żeby się ostudziło.
- Rozwałkowuję jedną część ciasta i wykładam na foremkę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Ciasto przykrywam papierem do pieczenia i wysypuję na wierzch fasolę żeby podczas podpiekania nie robiły się bąble. Piekę spód tarty przez 15 min w 180 stopniach.
- Na podpieczony spód wykładam nadzienie dyniowe. Na wierzch wykładam rozwałkowaną drugą część ciasta (tu możesz wykroić elementy Halloween albo po prostu wyłożyć cały płat rozwałkowanego ciasta). Dociskam brzegi i wstawiam do piekarnika. Smaruję wierzch roztrzepanym jajkiem i piekę przez 50 min w 170 stopniach.




Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

