Ciasto dyniowe na klasycznym, maślanym spodzie, które zawsze idealnie wychodzi i jest do tego bezbłędnie kruche. Do tego nadzienie dyniowe z mocnymi korzennymi nutami. W kuchni pachnie jesienią i w powietrzu unosi się halloweenowa atmosfera.

Tarta dyniowa na Halloween

Pokusiłam się o przyozdobienie wierzchu ciasta na wzór Halloween, natomiast Ty spokojnie możesz pominąć ten etap. Ciasto samo w sobie jest tak smaczne: z jednej strony delikatne, a z drugiej strony bardzo aromatyczne. Idealny jesienny wypiek.

Tarta dyniowa na Halloween

Składniki

  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 0.5 kg dyni
  • 400 g mąki pszennej typ 450
  • 250 g masła
  • 80 ml wody
  • 2 szt jajek

Przygotowanie

  1. Mąkę łączę z masłem i wodą. Wyrabiam ciasto do momentu aż powstanie jednolita, gładka kulka, dzielę na dwie części i każdą owijam w folię spożywczą. Odstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Przygotowuję nadzienie: dynię obieram, kroję na mniejsze części, wrzucam do wrzątku i gotuję przez 15-20 min aż będzie miękka. Odcedzam i przyprawiam. Dodaję 1 jajko i cukier. Mieszam lub blenduję aż będzie gładkie puree. Odstawiam, żeby się ostudziło.
  3. Rozwałkowuję jedną część ciasta i wykładam na foremkę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Ciasto przykrywam papierem do pieczenia i wysypuję na wierzch fasolę żeby podczas podpiekania nie robiły się bąble. Piekę spód tarty przez 15 min w 180 stopniach.
  4. Na podpieczony spód wykładam nadzienie dyniowe. Na wierzch wykładam rozwałkowaną drugą część ciasta (tu możesz wykroić elementy Halloween albo po prostu wyłożyć cały płat rozwałkowanego ciasta). Dociskam brzegi i wstawiam do piekarnika. Smaruję wierzch roztrzepanym jajkiem i piekę przez 50 min w 170 stopniach.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko