Mirabelka jest odmianą dobrze znanej nam śliwki. Charakteryzuje się małymi, soczystymi i w zależności od odmiany: żółtymi albo czerwonymi owocami. Pamiętam jeszcze jak jako dziecko uwielbiałam się wspinać na karłowate drzewko i zajadałam się owocami mirabelki.

Tarta mirabelkowa z bezikami

W Polsce mirabelka zazwyczaj rośnie w przydomowych ogródkach albo na dziko w otoczeniu łąk. I chociaż u nas mirabelka jest trochę niedocenianym owocem, to we Francji zyskała sporą popularność. W Lotaryngii (kraina w północno-wschodniej części Francji) z mirabelki przygotowuje się wino, konfitury i inne przetwory, dzięki czemu mirabelka stała się wizytówką tego właśnie regionu. Mirabelkowa tradycja w Lotaryngii sięga aż XIV wieku! Jak wspomniałam, ja sama mam sentyment do mirabelki i jak tylko napotykam na swojej drodze drzewko z dojrzałymi owocami, to zawsze się na nie skuszę. Z mirabelki powstaje cudownie aromatyczna i przyjemnie kwaskowa w smaku konfitura.

soplica tarta

Można do niej dodać nalewki mirabelkowej, a jej smak zostanie jeszcze lepiej uwydatniony. Ja użyłam 30 procentowej nalewki od Soplicy. Przygotowana konfitura idealnie pasuje do kruchej tarty.

kruche z konfoturą

Ciasto w takiej formie jest dosyć kwaśne i żeby nadać mu odpowiedniej słodyczy można uformować na jego wierzchu malutkie beziki. Nie jest to jednak konieczne, jeżeli do samej konfitury dodamy więcej cukru.

beziki

Inspiracją do tego przepisu była tradycyjna receptura na ciasto z brzoskwiniami - tylko, że zamiast brzoskwiń wykorzystałam właśnie mirabelkę (zapis receptury poniżej)

Tarta mirabelkowa

Składniki

  • 2 szt jajek
  • 60 ml Nalewki Mirabelkowej od Soplicy
  • 80 g cukru
  • 100 g cukru pudru
  • 140 g masła
  • 1 kg mirabelki
  • 200 g mąki pszennej typ 450

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowuję konfiturę: myję mirabelkę, usuwam pestki i podsmażam ją na patelni z grubym dnem przez ok. 45 minut. Pod koniec dodaję 50 g zwykłego cukru i nalewkę mirabelkową od Soplicy. Odstawiam konfiturę do ostudzenia.
  2. W szerokiej misce łączę ze sobą cukier puder, przesianą mąkę, masło i dwa żółtka (białka wykorzystam do bezików). Wyrabiam ręką ciasto do momentu, aż powstanie gładka, lśniąca kulka. Owijam je w folię aluminiową i wkładam do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Ciasto rozwałkowuję i przekładam do okrągłej foremki. Brzegi ciasta powinny nachodzić na ścianki foremki. Foremka jest wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto kruche lekko nakłuwam widelcem, przykładam z wierzchu jeszcze jedną warstwę papieru do pieczenia i przysypuję grochem albo fasolą. Dzięki temu ciasto będzie się równomiernie piekło i nie powstaną na nim wybrzuszenia.
  4. Ciasto wkładam do piekarnika na 30 minut (160 stopni, grzanie góra-dół)
  5. W czasie kiedy ciasto się piecze, zaczynam przygotowywać beziki: ubijam białka i pod koniec ubijania dodaję do nich 30 g cukru. Ubijam do momentu kiedy powstanie lśniąca i sztywna piana.
  6. Kiedy ciasto się upiecze i odrobinę przestygnie, to wykładam na nie gotową konfiturę mirabelkową. Przekładam ubitą wcześniej pianę bezową do szprycy i formuję na brzegach tarty małe beziki. Tartę ponownie wstawiam do piekarnika (100 stopni) na 15 minut.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Wyłożyć spód tortownicy i boki na 2 cm wysoko kruchem ciastem, następnie wyłożyć papierem cienim, napełnić suchym grochem i upiec w piecu. Gdy wystygnie, wyjąć z tortownicy, groch wyrzucić, a wypieczoną z ciasta foremkę wysmarować w środku marmeladą [...] Tęgą pianę z sześciu białek wymieszać z tyluż łyżkami mączki cukrowej, ubrać z tutki papierzanej tą pianą leguminą, posypać na wierzch cukrem i przed podaniem wstawić na 20 minut do średniego pieca. Ładnie zrumienioną osunąć na półmisek i podać.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.