Śliwki uwielbiam i mogę je jeść pod każdą postacią. Kocham końcówkę sierpnia i wrzesień właśnie za śliwki. Jestem w stanie wybaczyć to, że dni są coraz krótsze i chłodniejsze. Tarta ze śliwką zawsze wprawi mnie w dobry nastrój.

Oprócz tego śliwki są niesamowicie bogate pod względem odżywczym. Zawierają mnóstwo pektyn, czyli błonnika. Dlatego w wielu lekach na zaparcia dodaje się właśnie wyciągi ze śliwki. Śliwki węgierki i renklody zawierają najwięcej błonnika. I do tego wszystkiego śliwki zawierają w sobie też dużo witaminy A, witaminy E i witamin z grupy B, co z kolei błogo wpływa na nasz układ nerwowy i tłumaczy dlaczego śliwki poprawiają nastrój.


Tarta ze śliwką
Składniki
- 4 łyżki brązowego cukru
- 30 g cukru pudru
- 150 g masła
- 230 g przesianej mąki
- 300 g śliwek
Przygotowanie
- Przygotowuję ciasto: przesianą mąkę łączę z cukrem pudrem i masłem. Wyrabiam ciasto rękoma do momentu aż powstanie jednolita, gładka kulka. Ciasto owijam w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na ok. 15 minut.
- Formę (moja ma średnicę 26 cm) smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Dłońmi rozprowadzam na dnie formy ciasto kruche i nakłuwam je w kilku miejscach widelcem. Ciasto piekę w 180 stopniach przez 20 minut.
- W czasie kiedy podpieka się spód przygotowuję śliwki: myję je i wyjmuję pestki. Do połówek śliwek dodaję 2 łyżki brązowego cukru i wszystko mieszam.
- Wykładam śliwki na podpieczony spód, posypuję je resztą cukru i wstawiam ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut. Ciasto idealnie smakuje z prawdziwym sosem waniliowym :-)


Treść oryginalna przepisu z 1837 roku
Sheet a tart-pan with short paste, and fill it as high as it will admit; put sifted lump sugar (no water), cover the tart over, and finish the same as any other tarts.Pokaż więcej »


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

