Tarta ze śliwką

Według przepisu z 1837 r.

Czas przygotowania 35 minut
Czas gotowania 15 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Śliwki uwielbiam i mogę je jeść pod każdą postacią. Kocham końcówkę sierpnia i wrzesień właśnie za śliwki. Jestem w stanie wybaczyć to, że dni są coraz krótsze i chłodniejsze. Tarta ze śliwką zawsze wprawi mnie w dobry nastrój.

Oprócz tego śliwki są niesamowicie bogate pod względem odżywczym. Zawierają mnóstwo pektyn, czyli błonnika. Dlatego w wielu lekach na zaparcia dodaje się właśnie wyciągi ze śliwki. Śliwki węgierki i renklody zawierają najwięcej błonnika. I do tego wszystkiego śliwki zawierają w sobie też dużo witaminy A, witaminy E i witamin z grupy B, co z kolei błogo wpływa na nasz układ nerwowy i tłumaczy dlaczego śliwki poprawiają nastrój.

Tarta ze śliwką
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1837 roku

Sheet a tart-pan with short paste, and fill it as high as it will admit; put sifted lump sugar (no water), cover the tart over, and finish the same as any other tarts.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.