Pierwszy raz spróbowałam tego wypieku będąc we Włoszech, dokładnie w Rzymie. Ciasto dobrze zapamiętałam, ponieważ jest bardzo charakterystyczne i cudownie smaczne. Z zewnątrz chrupiące, w środku rozpływająca się ricotta i w dodatku jest jeszcze warstwa konfitury wiśniowej. Uwierz mi, to ciasto skradnie Twoje serce. Będziesz w szoku jak łatwo się je robi.

Włoskie ciasto z ricottą

Jest to tradycyjne żydowskie ciasto. Pierwszy raz spróbowałam je zwiedzając żydowską dzielnicę w Rzymie. Piekarnia Boccione słynie z tradycyjnych wypieków. Łatwo jest ją przeoczyć – nie ma dużych szyldów i jest naprawdę malutka.

włoskie ciasto ricotta

Ciasto powinno idealnie opatulać wnętrze, czyli ricottę. Były czasy, kiedy przez dekret papieski Żydzi nie mogli sprzedawać żadnych mlecznych wyrobów. Dlatego nadzienie było starannie chowane pod przykryciem ciasta. A dodatek wiśniowej konfitury miał dodatkowo maskować posmak ricotty.

ricotta cake przepis

Ciasto jest z zewnątrz wyjątkowo chrupiące. Natomiast w środku ricotta pozostaje płynna (chyba że będziesz trzymać ciasto w lodówce). Konfitura wiśniowa pasuje tu idealnie. I najlepsze w tym wypieku jest chyba jego banalność. Albo jego smak :)

ricotta cake

Włoskie ciasto z ricottą

Składniki

  • 500 g ricotty
  • 100 g konfitury wiśniowej
  • Skórka z cytryny
  • 45 g roztopionego masła
  • 210 g cukru
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 3 szt jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Rozpuść i ostudź masło.
  2. W dużej misce połącz ze sobą: mąkę, rozpuszczone masło, 60g cukru, 2 żółtka, 1 białko, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz skórkę z cytryny. Wyrabiaj ciasto rękoma aż uzyskasz jednolitą kulkę. Wstaw ciasto na 30 minut do lodówki (owiń je w folię).
  3. Ricottę zmiksuj z żółtkiem i 150 g cukru.
  4. Dno foremki do pieczenia wyłóż papierem. Ciasto podziel na 2 kulki. Rozwałkuj jedną część i wyłóż na dno foremki. Posmaruj ciasto cieniutką warstwą konfitury wiśniowej. Wylej ricottę i przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Staraj się aby brzegi "ciasta na górze" podwijać pod spód – dzięki temu podczas pieczenia ciasto połączy się ze spodem.
  5. Piecz przez 45 minut w 180 stopniach – obserwuj, żeby się nie przypaliło. Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozwól mu, żeby przez minimum 2 godziny odpoczęło.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko