Jak zrobić tradycyjny żurek? Bardzo prosto o ile masz w domu zakwas żytni :) Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyraźny w smaku. Najczęściej w żurku znajdziesz jajko ugotowane na twardo, ziemniaczki i oczywiście białą kiełbaskę pokrojoną w plasterki. Jak pisze autorka tradycyjnego przepisu: "Jest to bardzo zdrowa i posilna zupa, stanowi podstawę pożywienia naszego ludu wiejskiego" :)

Żurek

Żurek

Składniki

  • 3 szt średniej wielkości ziemniaków
  • Do podania: jajko ugotowane na twardo
  • Pieprz, sól, majeranek
  • 4 szt surowej białej kiełbasy
  • 1 szt cebuli
  • 1 szt włoszczyzny – 1 korzeń pietruszki, ćwiartka selera, 1 por, 2 marchewki, gałązka pietruszki
  • 2 l wody
  • 500 ml żuru

Przygotowanie

  1. Nastaw wywar warzywny: włoszczyznę, opaloną na palniku cebulę (możesz też ją podpiec w piekarniku przez ok. 15 minut, przy 200 stopniach), liście laurowe, ziele angielskie gotuj przez 1,5 godziny na małym ogniu.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaczki i surową białą kiełbasę (w całości). Gotuj przez kolejne 40 minut.
  3. Wstrząśnij dobrze żur i wlej go do gotującej się zupy. Zamieszaj i zostaw na 15 minut. Dopraw żur pieprzem, solą i majerankiem. Kiełbaskę wyjmij, pokrój w plasterki i ponownie wrzuć do garnka.
  4. Przed podaniem do żurku dodaj ugotowane na twardo jajko.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Robi się z barszczu żytniego lub owsianego. Ukiszony barszcz żytni zamieszać łyżką od spodu, przecedzić razem z mąką przez rzadkie sito i zalać na kipiącą wodę, której powinno być o połowę mniej jak barszczu. Jeżeliby po ugotowaniu żur był za gęsty, lepiej potem rozpuścić go przegotowaną wodą. Do tego żuru można dać trochę poszatkowanych grzybów lub zwykłego domowego sera pokruszonego na kawałki. Podaje się także z kartoflami. Jest to bardzo zdrowa i posilna zupa, stanowi podstawę pożywienia naszego ludu wiejskiego.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.