Żurek

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 145 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Jak zrobić tradycyjny żurek? Bardzo prosto o ile masz w domu zakwas żytni :) Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyraźny w smaku. Najczęściej w żurku znajdziesz jajko ugotowane na twardo, ziemniaczki i oczywiście białą kiełbaskę pokrojoną w plasterki. Jak pisze autorka tradycyjnego przepisu: "Jest to bardzo zdrowa i posilna zupa, stanowi podstawę pożywienia naszego ludu wiejskiego" :)

Żurek
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Robi się z barszczu żytniego lub owsianego. Ukiszony barszcz żytni zamieszać łyżką od spodu, przecedzić razem z mąką przez rzadkie sito i zalać na kipiącą wodę, której powinno być o połowę mniej jak barszczu. Jeżeliby po ugotowaniu żur był za gęsty, lepiej potem rozpuścić go przegotowaną wodą. Do tego żuru można dać trochę poszatkowanych grzybów lub zwykłego domowego sera pokruszonego na kawałki. Podaje się także z kartoflami. Jest to bardzo zdrowa i posilna zupa, stanowi podstawę pożywienia naszego ludu wiejskiego.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
MN
Malwina Nurka
Żurek to po prostu jedną z najlepszych naszych zup w rodzinie. Nie tylko na święta go serwuję ale także w inne dni. Karol-Zakłady Mięsne oferują tak pyszną białą parzoną, robioną według własnej receptury, że tylko ona nam smakuje w żurku. Z przepisu chętnie skorzystam, bo jest odrobinę inny niż mój.
SS
Samuel Siwek
Czy wloszyzna jest po ugotowaniu wywaru do wyrzucenia?
Awatar
Lena Gryszko
Absolutnie nie :) Zostaw włoszczyznę w żurku, możesz pokroić marchewkę na talarki :)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.