Wybraliśmy się z Bartkiem do restauracji, której szefem jest Michel Moran. Była to w sumie już nasza 4 wizyta w Bistro de Paris i kolejny raz wyszliśmy zachwyceni. Co sezon zmienia się menu, więc jest różnorodnie i za każdym razem odkrywamy coś nowego. Co ciekawe wszystkie dania są zawsze opracowywane przez Pana Michel'a. Nic dziwnego więc, że wyróżnikiem tej restauracji jest poziom oraz jakość dań: kompozycja wizualna i smakowa robi bardzo duże wrażenie. Podoba nam się to, że fundamentem serwowanych dań jest prostota: kilka składników, które są ze sobą rewelacyjnie połączone, ale tak, aby główny składnik był jak najbardziej wyeksponowany. Wbrew pozorom wydaje mi się, że właśnie taka "prostota" jest w kuchni najtrudniejsza. Nie sztuką jest wykorzystanie ogromnej ilości produktów oraz przypraw.

Michel Moran Bistro de Paris restauracja

Tym razem skosztowaliśmy degustacyjnego menu, które składało się w sumie aż z 7 pozycji. Danie, a właściwie przystawka, która nas totalnie zachwyciła to carpaccio z małży św. Jakuba podawana z arbuzem, świeżym ogórkiem i z odrobiną kolendry (71 zł). Delikatne i bardzo wyraziste w smaku.

carpaccio

Na drugim miejscu znalazła się pieczona langustynka w kremowym gazpacho przygotowanym z fioletowych karczochów. Danie, które od razu podbiło nasze serca, ponieważ przywołało nam skojarzenia z naszego 3-miesięcznego pobytu na Sycylii (66 zł). W menu degustacyjnym nie mogło też zabraknąć tradycyjnej, sztandarowej francuskiej przekąski: terrina foie gras (rodzaj pasztetu z kaczych wątróbek), która była podana z truskawkami i miętą (69 zł).

terrina foie gras

Atmosfera panująca w restauracji Bistro de Paris oraz obsługa też zasługują na kilka słów. W jednej krótkiej chwili zaczynasz mieć wrażenie, że czas się zatrzymał. Nigdzie się nie spieszysz, delektujesz się jedzeniem i winem. Za każdym razem kiedy odwiedzamy restaurację Michel'a Moran'a, to całkowicie odcinamy się od codziennych spraw. Tym razem spędziliśmy w restauracji ponad 2 godziny. Dodatkowo, w restauracji Bistro de Paris panuje zwyczaj, że Pan Michel praktycznie zawsze wita się z gośćmi. Jest to symboliczny i bardzo miły akcent. Tym samym Michel Moran daje znać, że po prostu każdy gość jest dla niego ważny. Jeżeli będziesz kiedyś szukał/a odpowiedniego miejsca na wyjątkową okazję, to restauracja Bistro de Paris - Michel Moran z pewnością będzie idealnym wyborem ❤️ Adres restauracji: Restaurant Bistro de Paris Michel Moran Pl. Piłsudskiego 9, Warszawa

Jeśli podoba Ci się ten artykuł, udostępnij go. Dzięki! :-)Zobacz mojego Instagrama
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko