Najlepsze lody w Rzymie

Gdzie zjesz najlepsze lody w Rzymie? Przedstawiamy nasz subiektywny przewodnik po rzymskich lodziarniach. Do której lodziarni z poniższej listy nie pójdziesz, wierz mi, że będzie Ci smakowało! Praktycznie każda lodziarnia została nam polecona przez rodowitych Rzymian. Tak już mamy, że lubimy odwiedzać te miejsca, w których lubią też jeść lokalsi a nie tylko turyści.

Zachęcamy Cię do spróbowania typowo włoskich smaków, których w polskich lodziarniach zdarzają bardzo rzadko a niektóre nie pojawiają się nigdy:

  1. Pistacja z Sycylii – jest to unikalny smak, ponieważ najlepsze włoskie pistacje rosną w okolicach Bronte. Jest to mała mieścina znajdująca się niedaleko wulkanu. Dzięki żyznej glebie wszystko co rośnie nieopodal wulaku jest absolutnie boskie w smaku.

  2. Bacio – jest to czekoladowo-orzechowa kombinacja. Orzechy laskowe i dobrej jakości czekolada zawsze tworzą zgrany duet. Orzechy laskowe zazwyczaj są w kawałkach.

  3. Gianduia – w smaku lody podobne do Bacio ale z tą różnicą, że orzechy laskowe są tutaj drobno zmielone przez co czekolada i orzechy tworzą kremową pastę. Nie obawiaj się: w niczym nie przypominają nutelli :)

  4. Ricotta – najprawdziwsza ricotta powstaje z mleka owczego. Lody z dodatkiem ricotty są bardzo unikalne w smaku. Najczęściej lody z ricottą występują w duetach, przykładowo z dodatkiem prażonych migdałów, czy konfitury pomarańczowej.

  5. Migdałowe – bardzo unikalne i delikatne w smaku. Na Sycylii najlepsze migdały rosną w tych samych okolicach co pistaje, czyli na żyznej glebie nieopodal wulkanu. Włosi bardzo cenią sobie sycylijskie orzechy i sprowadzają je w różne zakątki świata.

Venchi Cioccolato e Gelato

Może Ci się wydawać, że jest to sieciówka, ponieważ w wielu miejscach w Rzymie zobaczysz szyld tej lodziarni. Jednak zapewniamy Cię, że lody są tutaj naprawdę bardzo dobre. Duży wybór smaków, porządnie duże porcje i przede wszystkim są aksamitne i rewelacyjnie wyrobione. Jeżeli wylądujesz na lotnisku Fiumicino, to nie wychodząc jeszcze na miasto, możesz się uraczyć właśnie tymi lodami :)

Venchi Cioccolato e Gelato

Gelateria la Romana

To są chyba moje ulubione lody w Rzymie :) Miejsce również z długą tradycją, bo marka ta istnieje od ponad 70 lat. W Rzymie są 3 lodziarnie la Romana. Powód dlaczego też tak bardzo lubię tę lodziarnię jest taki, że serwują tu również lody w brioszkach. Mam ogromny sentyment do lodów zjadanych prosto z mięciutkiej i delikatnej bułeczki. Poza tym jest to idealna przekąska w ciągu dnia, kiedy żar leje się z nieba :)

Gelateria la Romana

Gelateria Della Palma

W tej lodziarni prawdopodobnie podczas wyboru smaku dostaniesz zawrotów głowy :) A to dlatego, że możesz tu przebierać w 150 smakach. Lodziarnia ta jest słynna na cały Rzym z tego właśnie, że każdego dnia z zaplecza cukierniczego wychodzą skrzynki przepełnione różnymi kombinacjami. Bardzo smaczne są te lody ale musisz też się liczyć z tym, że jest to miejsce bardzo oblegane i kolejki są całkiem spore :)

Gelateria Della Palma

Giolitti

Tuż obok Gelateria della Palma znajduje się słynne Giolitti. Jest to cukiernia istniejąca już od 1900 roku. Serwują tu nie tylko lody ale też i słodkie wypieki. W Rzymie są dwie cukiernie Giolitti i każda przyjmuje gości już od 7 rano do 1 w nocy. Jeżeli masz ochotę wpaść tutaj na poranną kawę i ciastko, to też jest to bardzo dobry pomysł :)

Giolitti

GROM - Il Gelato come una volta

Nieopodal Giolitti i Gelateria Della Palma znajduje się GROM. Bartka ta lodziarnia absolutnie zachwyciła :) Mają porządnie wyrobione lody, bardzo fajne smaki i cudowną bitą śmietanę. Oprócz lodów możesz też tutaj spróbować ciastka wypełnionymi lodami :)

GROM - Il Gelato come una volta

Fatamorgana

W tej lodziarni byliśmy 2 albo nawet i 3 razy! I wcale nie dlatego, że była blisko naszego hotelu :) Lodziarnia bardzo niepozorna, malutka i każdego dnia zmienia się propozycja smaków. Wyrabiają tu lody unikalne w smaku. Jak dla mnie miejsce konkuruje z moją ulubioną Gelateria la Romana.

Fatamorgana

Frigidarium

Mały butik z lodami. Słyną z tego, że lody przed podaniem zamaczają jeszcze w czekoladzie i upiększają je ciasteczkiem. Istna rozpusta! Sztandarowy smak w tej lodziarni jest z dodatkiem szafranu i naprawdę bardzo mocno go czuć :)

Frigidarium