We Włoszech tradycyjnie na śniadanie zjada się coś drobnego i najczęściej jest ono słodkie. Bary otwierają się mniej więcej o 7 rano i już witają pierwszych gości. Włosi w biegu wypijają pierwszą filiżankę aromatycznej kawy, czasami zagryzają ją ulubionym wypiekiem i pędzą załatwiać swoje sprawy.
Popularne we Włoszech są cornetta, czyli słodkie rogaliki z ciasta francuskiego. Nadziewane są one przeróżnymi kremami: z białej czekolady, ciemnej czekolady, ricottą czy kremem pistacjowym albo budyniowym. Cudowne jest to, że z samego rana uliczki są przepełnione fantastycznym aromatem słodkich wypieków! Takie śniadania są absolutnie w moim stylu i mogłabym takie jeść codziennie :)
Miejsca, które polecamy na poranną kawę i cornetto:
![](/img/containers/pliki/artykuly/sniadanie-w-rzymie/kawa-w-rzymie.jpeg/734c73d23919ca9794c497ca6ecfa469.webp)
![](/img/containers/pliki/artykuly/sniadanie-w-rzymie/sniadanie-w-rzymie.jpeg/d39a76b9cf9c0213f8d68b433f0e622c.webp)
![](/img/containers/pliki/artykuly/sniadanie-w-rzymie/cornetto.jpeg/4a978a7866fdff0978eb02aae631af0a.webp)
![](/img/containers/pliki/artykuly/sniadanie-w-rzymie/cornetto-i-kawa.jpeg/f728229676cc6fe130dd829a3fa61514.webp)
![](/img/containers/pliki/artykuly/sniadanie-w-rzymie/kawa-i-snianidanie-w-rzymie.jpeg/7df7f660e30304c26a8cc3b3d1c51f92.webp)