Przy okazji rodzinnych spotkań albo zwykłych towarzyskich wieczorów warto przygotować samemu odpowiedni trunek.

W naszym domu za przygotowywanie przeróżnych napojów odpowiada Bartek. Cytrynówka również wyszła spod jego ręki.

Cytrynówka

Jeżeli ktoś z Was jest zwolennikiem mocnej nuty cytrynowej i praktycznie niewyczuwalnego smaku spirytusu, to poniższe proporcje są idealne. Cytrynówka wychodzi baaardzo cytrynowa.

Poniżej zamieszczam oryginał przepisu z 1885r.

przepis cytrynówka

Cytrynówka

Składniki

  • 800 g cukru
  • 500 ml wody
  • 1 l spirytusu
  • 10 szt cytryn

Przygotowanie

  1. Cytryny trzeba porządnie umyć, obrać ze skórki i przekroić na połówki (będzie łatwiej wycisnąć sok). Tak przygotowane cytryny zalewamy 1 litrem spirytusu. Zostawiamy tak cytryny na 24 godziny.
  2. Następnego dnia przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z cukrem.
  3. Cytryny wyjmujemy ze spirytusu i wyciskamy sok. Mieszamy spirytus z sokiem.
  4. Do naczynia z ostudzonym syropem wlewamy spirytus z cytrynowym sokiem i mieszamy, aby wszystko się dokładnie połączyło.
  5. Chłodzimy i gotowe :)

Treść oryginalna przepisu z 1885 roku

Garniec spirytusu oczyszczonego Nr4 nalać w gąsior; obrać 10 cytryn cieniuteńko z żółtej skórki i włożyć w spirytus na 24 godzin. Na cztery funty cukru w kawałkach nalać dwie kwarty wody miękkiej i zagotować na syrop, szumując starannie. Gdy się parę razy zagotuje, wlać go w wazę i w ten gorący syrop zlać wszystek spirytus bez skórek, od razu go cedząc. Mieszać kilka minut, aby się dobrze spirytus z cukrem połączył, a potem zostawić w spokojności. Z tej propocji jest 6 kwart doskonalej, mocnej wódki, trzeba jednak zachować następujący porządek: lać spirytus koniecznie do syropu, (gdyż inaczej wódka będzie mętna), a filtrować nawet nie potrzeba i tylko zlać w butelki. Po dwóch dniach będzie jak kryształ. Cytryny powinny być świeże, nie obeschnięte.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko