Do prawdziwego, domowego rosołu jednym z najlepszych dodatków jest świeży makaron. Przygotowanie domowego makaronu zajmuje chwilę, a w smaku jego sklepowe odpowiedniki rzadko mu dorównują. Jeżeli wyjdzie nam za dużo makaronu, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby go zamrozić.

Domowy makaron

Poniżej znajduje się oryginalny przepis z 1871 roku. Przygotowanie domowego makaronu zajmie nam kilka minut! :)

Domowy makaron

Składniki

  • 1 szt jajek
  • 125 g mąki

Przygotowanie

  1. Przesypuję mąkę, dodaję jajko i ugniatam wszystko na jednolitą masę.
  2. Jak ciasto jest już dobrze wyrobione, to rozwałkowuję je, tak aby było bardzo cienkie. Powinno być takiej grubości jak makaron sprzedawany w sklepach.
  3. Zostawiam rozwałkowane ciasto na co najmniej 30 minut, powinno ono w tym czasie dobrze przeschnąć. Po tym czasie zwijam je w rulonik i kroję na cienkie krążki.
  4. Na sam koniec prostuję krążki i rozkładam paski makaronu na desce.
  5. Makaron gotuję na 10 minut przed podaniem rosołu. Wrzucam go do posolonej wody, a jak wypłynie na wierzch, to już jest gotowy.

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

Wiele osób gotuje makaron kupny włoski w formie gwiazdek lub kółek do rosołu; wygląda to dość elegancko, jednak najsmaczniejszy makaron w rosole jest domowy. Wziąść pół kwarty najpiękniejszej mąki pszennej, zagnieść samemi jajami tyle, ile mąka w siebie jaj przyjmie, stosownie do suchości mąki i wielkości jaj, mniej więcej trzy jaja powinno być dosyć. Tak zagniecione jak najtwardziej ciasto, rozwałkować o ile się tylko da nacieniej, przy wałkowaniu strzegąc się przesypania mąką o ile można. Rozwałkowane ciasto zostawić z pół godziny, niech przeschnie na stolnicy, potem nożem pokrajać w paski dość szerokie np. na trzy palce, położyć trzy takie razem, jeden na drugim, zwinąć razem, jak najcieniej pokrajać, i tak dalej postępować z całem rozwałkowanem ciastem. Pokrajane roztrząsnąć palcami po całej stolnicy, niech przeschnie. >Na kwandrans przed wydaniem obiadu, odlać trochę rosołu z garnka w rondelek, zagotować, wrzucić makaron; jak spłynie na wierzch, to ugotowany wlać w wazę razem z rosołem i resztę rosołu dolać. Można także gotować makaron na wodzie osobno, wtedy należy makaron wylać na durszlak, wodę odcedzić, sam makaron włożyć w wazę i rozebrać rosołem. Daleko smaczniejszy jest gotowany na rosole, oszczędniej zaś gotować na wodzie, bo nie ginie nic rosołu. Proporcya makaronu na 7 lub 8 osób.”Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko