Udaję, że nie widzę tego, co dzieje się za oknem i piekę jagodzianki, w końcu każdemu z nas przyda się coś słodkiego :)



Jagodzianki
Składniki
- 100 g cukru
- 3 szt całych jajek
- 250 ml mleka
- 450g mąki pszennej plus 400-450g do dodania po pierwszym wyrośnięciu
- 40 g drożdży
- 80 g masła
- 300 g mrożonych jagód
Przygotowanie
- Świeże drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku, dodaję mąkę, cukier i odstawiam do wyrośnięcia.
- Następnie jajka ubijam z cukrem na puszystą masę.
- Dodaję mąkę i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Na początku delikatnie wszystko ze sobą mieszam, a później coraz mocniej.
- Na koniec dodaję rozpuszczone, ostudzone masło. Ciasto jest jednolite i gładkie.
- Kiedy ciasto rośnie w ciepłym miejscu, ja przygotowuję kruszonkę.
- Wyrośnięte ciasto podsypuję mąką i ugniatam ręcznie. Jest pulchne i mięciutkie.
- Na małe kawałki wykładam mrożone jagody, posypuję odrobiną cukru pudru i zaklejam brzegi.
- Formuję zgrabne kulki i zostawiam do kolejnego podrośnięcia.
- Na koniec rozsmarowuję na nich żółtko, posypuję kruszonką i wstawiam do piekarnika na 30 min do 160 stopni.

Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 


O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

