Udaję, że nie widzę tego, co dzieje się za oknem i piekę jagodzianki, w końcu każdemu z nas przyda się coś słodkiego :)

Subskrybuj

Jagodzianki

Składniki

  • 100 g cukru
  • 3 szt całych jajek
  • 250 ml mleka
  • 450g mąki pszennej plus 400-450g do dodania po pierwszym wyrośnięciu
  • 40 g drożdży
  • 80 g masła
  • 300 g mrożonych jagód

Przygotowanie

  1. Świeże drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku, dodaję mąkę, cukier i odstawiam do wyrośnięcia.
  2. Następnie jajka ubijam z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodaję mąkę i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Na początku delikatnie wszystko ze sobą mieszam, a później coraz mocniej.
  4. Na koniec dodaję rozpuszczone, ostudzone masło. Ciasto jest jednolite i gładkie.
  5. Kiedy ciasto rośnie w ciepłym miejscu, ja przygotowuję kruszonkę.
  6. Wyrośnięte ciasto podsypuję mąką i ugniatam ręcznie. Jest pulchne i mięciutkie.
  7. Na małe kawałki wykładam mrożone jagody, posypuję odrobiną cukru pudru i zaklejam brzegi.
  8. Formuję zgrabne kulki i zostawiam do kolejnego podrośnięcia.
  9. Na koniec rozsmarowuję na nich żółtko, posypuję kruszonką i wstawiam do piekarnika na 30 min do 160 stopni.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko