We Włoszech tradycyjnie na śniadanie zjada się coś drobnego i najczęściej jest ono słodkie. Bary otwierają się mniej więcej o 7 rano i już witają pierwszych gości. Włosi w biegu wypijają pierwszą filiżankę aromatycznej kawy, czasami zagryzają ją ulubionym wypiekiem i pędzą załatwiać swoje sprawy.

Popularne we Włoszech są cornetta, czyli słodkie rogaliki z ciasta francuskiego. Nadziewane są one przeróżnymi kremami: z białej czekolady, ciemnej czekolady, ricottą czy kremem pistacjowym albo budyniowym. Cudowne jest to, że z samego rana uliczki są przepełnione fantastycznym aromatem słodkich wypieków! Takie śniadania są absolutnie w moim stylu i mogłabym takie jeść codziennie :)
Miejsca, które polecamy na poranną kawę i cornetto:


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

