Styczeń jest uznawany za wege miesiąc i w sumie dobrze jest czasami wypróbować coś nowego i na przykład spróbować ograniczyć spożywanie mięsa. Jeszcze kilka lat temu taka idea wzbudzała kontrowersje, ale mam wrażenie, że dzisiaj coraz więcej osób decyduje się na to, aby w codziennym menu gościły częściej dania wege. My sami od kilku lat ograniczamy spożycie mięsa. Dlatego na blogu pojawia się coraz więcej wegetariańskich przepisów i poniżej przedstawiam zbiór kilku wybranych wege dań.

Subskrybuj

Wege boczek idealny do burgerów

Oszałamiająco dobry wege boczek idealnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, ja wykorzystałam go do wege burgera.

Wege boczek idealny do burgerów

Zobacz przepis na Wege boczek

Wege skrzydełka z kalafiora

Wegetariańskie skrzydełka na bazie kalafiora wyglądem przypominają tradycyjne skrzydełka. Smakowo również nie ustępują: są idealnie chrupiące z zewnątrz, a w środku mięciutkie.

Wege skrzydełka z kalafiora

Zobacz przepis na Wege skrzydełka z kalafiora

Wege pasztet

Pasztet w wersji wegetariańskiej ale z dużą ilością białka. Głównymi składnikami są czerwona soczewica, kasza gryczana niepalona, która jest bogata w błonnik i warzywa po rosole – wszystko pięknie się ze sobą komponuje i w smaku dorównuje tym najbardziej mięsnym pasztetom.

Wege pasztet

Zobacz przepis na Wege pasztet

Spaghetti z pesto szpinakowym

Pesto szpinakowe na bazie świeżego szpinaku, czosnku, sera, orzechów i oliwy. Proste składniki, które magicznie się ze sobą komponują i wdzięcznie zamykają się w słoiczku. Idealnie komponuje się z makaronem.

Spaghetti z pesto szpinakowym

Zobacz przepis na Spaghetti z pesto szpinakowym

Chrupiące tofu

To jest najlepszy przepis na tofu. Gwarantuję Ci, że jak raz spróbujesz, to będziesz chcieć więcej.

Chrupiące tofu

Zobacz przepis na Chrupiące tofu

Feta Pasta

Makaron z sosem na bazie fety, pomidorków koktajlowych, bazylii i czosnku. Wszystko z piekarnika, z jednego naczynia!

Feta Pasta

Zobacz przepis na Feta pasta

Leczo

Leczo, to danie jednogarnkowe i idealne dla całej rodziny. Podduszane warzywa z dodatkiem hummusu stanowią pożywny i zdrowy posiłek.

Leczo

Zobacz przepis na Leczo

Wege meksykańskie z nachosami

Jednogarnkowe danie w stylu meksykańskim z ulubionymi dodatkami: koniecznie awokado, świeża kolendra, porządny kleks kwaśnej śmietany i w końcu nachosy.

Wege meksykańskie z nachosami

Zobacz przepis na Vege meksykańskie z nachosami

Wege Spaghetti Bolognese

Podstawą tradycyjnego sosu bolognese jest właśnie aromatyczna wołowina opatulona pomidorowym sosem i mnóstwem przypraw. Natomiast jeżeli chodzi o wegetariańskie spaghetti bolognese, to najważniejsze jest przygotować tofu tak aby było perfekcyjnie doprawione: wyraźne w smaku i apetycznie chrupiące.

Wege Spaghetti Bolognese

Zobacz przepis na Wege Spaghetti Bolognese

Pieczone ziemniaki z kalafiorem

Ziemniaki, kalafior, przyprawy i parmezan. Oczywiście też odrobina oliwy i całość wędruje do piekarnika.

Pieczone ziemniaki z kalafiorem

Zobacz przepis na Pieczone ziemniaki z kalafiorem

Curry z krewetkami

Curry z krewetkami jest daniem obiadowym, które idealnie pasuje o każdej porze roku. Ilość przypraw sprawia, że jest to danie mocno aromatyczne. Jeżeli chcesz, to śmietankę możesz zamienić na mleko kokosowe.

Curry z krewetkami

Zobacz przepis na Curry z krewetkami

Jeśli podoba Ci się ten artykuł, udostępnij go. Dzięki! :-)Zobacz mojego Instagrama
Zobacz wszystkie artykuły
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko