Styczeń jest uznawany za wege miesiąc i w sumie dobrze jest czasami wypróbować coś nowego i na przykład spróbować ograniczyć spożywanie mięsa. Jeszcze kilka lat temu taka idea wzbudzała kontrowersje, ale mam wrażenie, że dzisiaj coraz więcej osób decyduje się na to, aby w codziennym menu gościły częściej dania wege. My sami od kilku lat ograniczamy spożycie mięsa. Dlatego na blogu pojawia się coraz więcej wegetariańskich przepisów i poniżej przedstawiam zbiór kilku wybranych wege dań.
Wege boczek idealny do burgerów
Oszałamiająco dobry wege boczek idealnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, ja wykorzystałam go do wege burgera.
Zobacz przepis na Wege boczek.
Wege skrzydełka z kalafiora
Wegetariańskie skrzydełka na bazie kalafiora wyglądem przypominają tradycyjne skrzydełka. Smakowo również nie ustępują: są idealnie chrupiące z zewnątrz, a w środku mięciutkie.
Zobacz przepis na Wege skrzydełka z kalafiora.
Wege pasztet
Pasztet w wersji wegetariańskiej ale z dużą ilością białka. Głównymi składnikami są czerwona soczewica, kasza gryczana niepalona, która jest bogata w błonnik i warzywa po rosole – wszystko pięknie się ze sobą komponuje i w smaku dorównuje tym najbardziej mięsnym pasztetom.
Zobacz przepis na Wege pasztet.
Spaghetti z pesto szpinakowym
Pesto szpinakowe na bazie świeżego szpinaku, czosnku, sera, orzechów i oliwy. Proste składniki, które magicznie się ze sobą komponują i wdzięcznie zamykają się w słoiczku. Idealnie komponuje się z makaronem.
Zobacz przepis na Spaghetti z pesto szpinakowym.
Chrupiące tofu
To jest najlepszy przepis na tofu. Gwarantuję Ci, że jak raz spróbujesz, to będziesz chcieć więcej.
Zobacz przepis na Chrupiące tofu.
Feta Pasta
Makaron z sosem na bazie fety, pomidorków koktajlowych, bazylii i czosnku. Wszystko z piekarnika, z jednego naczynia!
Zobacz przepis na Feta pasta.
Leczo
Leczo, to danie jednogarnkowe i idealne dla całej rodziny. Podduszane warzywa z dodatkiem hummusu stanowią pożywny i zdrowy posiłek.
Zobacz przepis na Leczo.
Wege meksykańskie z nachosami
Jednogarnkowe danie w stylu meksykańskim z ulubionymi dodatkami: koniecznie awokado, świeża kolendra, porządny kleks kwaśnej śmietany i w końcu nachosy.
Zobacz przepis na Vege meksykańskie z nachosami.
Wege Spaghetti Bolognese
Podstawą tradycyjnego sosu bolognese jest właśnie aromatyczna wołowina opatulona pomidorowym sosem i mnóstwem przypraw. Natomiast jeżeli chodzi o wegetariańskie spaghetti bolognese, to najważniejsze jest przygotować tofu tak aby było perfekcyjnie doprawione: wyraźne w smaku i apetycznie chrupiące.
Zobacz przepis na Wege Spaghetti Bolognese.
Pieczone ziemniaki z kalafiorem
Ziemniaki, kalafior, przyprawy i parmezan. Oczywiście też odrobina oliwy i całość wędruje do piekarnika.
Zobacz przepis na Pieczone ziemniaki z kalafiorem.
Curry z krewetkami
Curry z krewetkami jest daniem obiadowym, które idealnie pasuje o każdej porze roku. Ilość przypraw sprawia, że jest to danie mocno aromatyczne. Jeżeli chcesz, to śmietankę możesz zamienić na mleko kokosowe.
Zobacz przepis na Curry z krewetkami.