Sam zapach pieczonych brioszek relaksuje, a co dopiero kiedy chwycimy taką brioszkę i się okaże, że w środku jest mnóstwo ulubionego powidła? Wydaje mi się, że udany poranek, to taki kiedy nigdzie się nie spieszymy i możemy powoli delektować się naszym śniadaniem... Brioszki idealne <3

Subskrybuj

Brioszki z powidłami

Składniki

  • Ulubione powidła
  • 1 szt jajek
  • 80 ml mleka
  • 35 g masła
  • 40 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 170 g przesianej mąki

Przygotowanie

  1. Przygotowuję rozczyn: do ciepłego mleka dodaję rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiam rozczyn na ok. 10 minut.
  2. Ubijam jajko z cukrem - do momentu, aż uzyskam gęstą masę jajeczną.
  3. Do jajka połączonego z cukrem dodaję mąkę i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam, na koniec dodaję rozpuszczone i ostudzone masło i zaczynam lekko urabiać ciasto rękoma.
  4. Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiam rękoma. Jeżeli jest wilgotne i lepi się mocno do rąk, to podsypuję je odrobiną mąki.
  6. Dzielę ciasto na kulki. Każdą kulkę wyrabiam rękoma, rozpłaszczam i na sam środek wykładam łyżeczkę ulubionych powideł. Zlepiam dokładnie kulkę.
  7. Kulki drożdzowe wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, który jest posmarowany masłem. Zostawiam ciasto w formie, pod przykryciem, na ok. 20 minut.
  8. Wyrośnięte brioszki smaruję roztrzepanym jajkiem.
  9. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i piekę brioszki przez ok 40 minut.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Dwie kwarty letniego mleka, trochę soli, 10 łutów drożdży rozbić z mąką i zostawić w cieple, aby się ciasto podniosło. Gdy z wierzchu ciasto popęka, wlać 20 żółtek ubitych do białości z 2 szklankami cukru, wybijać dobrze, wlać pianę z ubitych białek, dodać tyle mąki aby ciasto było gęste jak na bułki, w końcu wlać 3 szklanki topionego masła, trochę cytrynowej skórki, gorzkich migdalów i wybijać ciasto dopóki od rąk odchodzić nie będzie. Wtedy przykryć i zostawić w cieple żeby podrosło [...] Z tego samego ciasta robią się małe bułeczki.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko