Wilgotny w środku i intensywnie bananowy chlebek. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, wstawić do piekarnika i po godzinie mamy pięknie wyrośnięty mięciutki i aromatyczny chlebek.

Chlebek bananowy

Uwielbiam chlebek bananowy z kilku powodów. Po pierwsze jest to genialny pomysł, żeby wykorzystać nie najświeższe już banany. Po drugie jest to mega prosty wypiek, który zawsze się udaje. I po trzecie chlebek bananowy bardzo długo utrzymuje świeżość.

chlebek bananowy przepis

Chlebek bananowy

Składniki

  • 180 g cukru
  • 4 szt jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 180 g masła
  • 320 g mąki pszennej typu 500
  • 4 szt bananów

Przygotowanie

  1. Całe jajka zmiksuj z szklanką cukru. Niech powstanie puszysta masa, miksuj przez ok 3 minuty. Dodaj rozpuszczone masło, krótko zmiksuj i zacznij dodawać resztę składników. Tak naprawdę wystarczy też jeżeli zamiast miksera użyjesz zwykłej trzepaczki.
  2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, rozgniecione banany, wiórki kokosowe, kakao i wszystko razem wymieszaj za pomocą szpatułki/łyżki.
  3. Przelej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez godzinę w 180 stopniach. Przed wyjęciem z piekarnika włóż patyczek, żeby sprawdzić czy napewno ciasto jest upieczone – może być tak, że trzeba będzie je piec odrobinę dłużej.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko