Dzisiejszy przepis jest dla tych, którzy w błyskawicznym tempie chcieliby przygotować ciasto :) Minimalny wkład przy pracy. Absolutnie proste i nie ma możliwości, żeby się nie udało. Mało tego, jeżeli są tutaj miłośnicy słodkich śniadań, to ten przepis będzie idealny. Jest to lekkie ale wilgotne ciasto, które doskonale pasuje do kawy czy herbaty. Szczerze mówiąc nam się już zdarzyło zjeść takie wiśniowe ciacho na kolację :) Dobre, więc polecam <3

Błyskawiczne ciasto wiśniowe

Ciasto wiśniowe

Składniki

  • 1 łyżeczka masła
  • 150 ml mleka
  • 3 garści wisien
  • 70 g bułki tartej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szt jajek

Przygotowanie

  1. Wiśnie myję i dryluję.
  2. Oddzielam białko od żółtka. Ubijam białko na sztywną pianę.
  3. Żółtka ubijam z cukrem do momentu, aż uzyskam jednolitą jasną masę. Dodaję pozostałe składniki: mleko, masło, bułkę tartą i szczyptę cynamonu. Dokładnie wszystko mieszam i dodaję ubitą na sztywno pianę z białka. Lekko mieszam, żeby nie rozbijać pęcherzyków powietrza w pianie. Na koniec dodaję wiśnie.
  4. Masę przelewam do foremki wysmarowanej masłem. Z góry układam jeszcze kilka wiśni. Wstawiam do piekarnika na ok. 20 minut. Piekarnik z ustawieniem grzanie góra-dół, 180 stopni.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Sześć żółtek ubić z kubkiem cukru do białości, rozprowadzić kwartą mleka, dodać 4 łyżki klarowanego masła, pół kwart przesianej bułki, trochę cynamonu i wybić wszystko dobrze. Potem włożyć pół kwarty obranych z pestek świeżych wisien, domieszać ubitą z pianą białek, wlać do formy wysmarowanej masłem i na pół godziny wstawić w piec.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko