Aksamitny, mocno czekoladowy i łatwy w przygotowaniu sernik na zimno na spodzie z kruchych ciasteczek. Jest to deser, który szybko zyska szerokie grono zwolenników. Bez jajek, bez mąki i bez żelatyny. Przygotujesz go szybko z prostych składników. Spód z kruchych ciasteczek znacznie ułatwia pracę, a fakt, że jest to sernik na zimno też jest atutem – wstawiasz do lodówki i po kilku godzinach wyjmujesz gotowy deser.

Czekoladowy sernik na zimno

Sernik czekoladowy proponuję podać z wiśniową frużeliną. Możesz też podać go bez żadnych dodatków, obsyp wierzch wiórkami czekolady albo kakao. Najlepiej jeżeli sernik ten przygotujesz wieczorem i na całą noc zostawisz go w lodówce. Pamiętaj aby przykryć go z góry – tak aby nie nie "chłonął" innych zapachów z lodówki. Użyłam foremki o średnicy 24 cm. Sernik wychodzi dosyć wysoki i spokojnie wyjdzie z tego 10-14 porcji. Odnośnie samej czekolady, użyłam 100 g czekolady mlecznej, 100 g czekolady gorzkiej 80 proc oraz 100 g czekolady gorzkiej 60 proc.

sernik czekoladowy

Czekoladowy sernik na zimno

Składniki

  • 200 ml śmietanki 36 proc.
  • 1 łyżka płynnego miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego
  • 50 g roztopionego masła
  • 180 g ciasteczek
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 130 g cukru pudru
  • 300 g czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • Opcjonalnie frużelina wiśniowa: 200 g wiśni, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka żelatyny w proszku i 1 łyżka zimnej wody

Przygotowanie

  1. Rozdrobnij kruche ciastka malakserem. Dodaj łyżeczkę kakao i łyżkę płynnego miodu (zamiast miodu możesz dodać syropu z agawy albo syropu klonowego). Wymieszaj całość z roztopionym masłem i ugniataj ręką aż otrzymasz zwartą kulkę. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia (bez boków) i wyłóż spód. Rozpłaszcz równomiernie cały ciasteczkowy spód.
  2. W kąpieli wodnej (wstaw mniejsze naczynie, najlepiej metalowe do garnuszka wypełnionego do połowy wodą) rozpuść czekoladę.
  3. W misie umieść twaróg sernikowy, cukier puder, kakao i lekko ciepłą rozpuszczoną czekoladę. Zmiksuj całość aż uzyskasz jednolitą masę.
  4. W osobnym naczyniu ubij porządnie schłodzoną śmietankę kremówkę. Dodawaj ją partiami do zmiksowanej wcześniej masy serowej. Tym razem już nie miksuj tylko delikatnie mieszaj szpatułką aż całość się połączy.
  5. Wyłóż masę serową na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin.
  6. Opcjonalnie możesz zrobić frużelinę wiśniową: wydrylowane wiśnie przełóż do garnuszka, dodaj łyżkę cukru i podgrzej na małym ogniu. W osobnym naczyniu 1 łyżeczkę żelatyny w proszku zalej 1 łyżką zimnej wody. Odczekaj aż napęcznieje. Zdejmij wiśnie z palnika i dodaj do nich żelatynę. Wymieszaj dokładnie i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

NiebawemPokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.