Niektórzy z Was widzieli (tak, tak czasami pokazuję coś na Snapchacie :P), że niedawno odwiedziłam babcię, która robi najlepszą drożdżówkę na świecie! Podpatrzyłam, lekko pomagałam i teraz mogłam się zmierzyć z własną drożdżówką :) Drożdżówka mocno wiśniowa. Zdecydowałam się też wyłożyć drożdżówkę do głębokiej foremki. Chciałam, żeby drożdżówka ładnie podrosła i była pulchna. Powiem otwarcie: pierwsza drożdżówka w życiu zrobiona i jest udana :D



Drożdżówka z wiśniami
Składniki
- Garść wiśni
- 80 g masła
- 250 ml mleka
- 100 g cukru
- 50 g drożdży
- 500 g przesianej mąki
- 3 szt jajek
Przygotowanie
- Drożdże rozczyniam w ciepłym mleku. Dodaję łyżkę cukru i lekko mieszam. Odstawiam rozczyn na ok. 10 minut.
- Jajka i cukier miksuję do momentu, aż powstanie lekka bladożółta masa.
- Do ubitych jajek wsypuję mąkę, wlewam też rozczyn z drożdży i wszystko mieszam delikatnie za pomocą łopatki. Jak już masa jest w miarę jednolita zaczynam mieszać ją rękoma. Nie ugniatam nic mocno, po prostu mieszam ciasto ręką.
- Pod koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone i ostudzone masło.
- Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Zostawiam je pod przykryciem i w ciepłym miejscu. (Swoją drogą babcia pokazała mi fajny sposób: trzeba nagrzać w garnku trochę wody i przykryć go pokrywką "do góry nogami". Na tak ułożonej pokrywce możemy ustawić miskę z naszym ciastem, które będzie ładnie rosło :) )
- Wyrośnięte ciasto lekko zbijam ręką, podsypuję odrobiną mąką - dzięki temu odchodzi od dłoni.
- Smaruję foremki masłem i wykładam ciasto, które zapełnia mniej więcej 1/3 foremki. Skrapiam ciasto ciepłą wodą (kolejny trik podpatrzony u babci). Wykładam na ciasto rozmrożone i odsączone wiśnie.
- W ostatnim kroku posypuję drożdżówkę kruszonką i odstawiam foremkę na kolejne 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Wkładam ciasto na 40 minut.

Kruszonka
Składniki
- 60 g przesianej mąki
- 30 g cukru
- 30 g masła
Przygotowanie
- Do miękkiego masła dodaję cukier i wszystko ugniatam palcami.
- Dodaję mąkę i dłońmi wyrabiam kruszonkę. Zajmie to ok 10 minut.
- Tak przygotowaną kruszonką posypuję drożdżówkę.


Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Kwartę mąki rozczynić kwaterką mleka i łutem drożdży. Jak podrośnie dodać łyżkę masła, 4 jaja, zagnieść na stolnicy i dać jeszcze podrosnąć, potem rozwałkować, na blachę wysmarowaną masłem wyłożyć, a po wyrośnięciu dać na ciasto wiśni obranych z pestek, które przez godzinę były posypane cukrem i puściły z siebie sok. Wstawić w gorący piec, a po upieczeniu osypać grubo cukrem.Pokaż więcej »


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

