Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Niektórzy z Was widzieli (tak, tak czasami pokazuję coś na Snapchacie :P), że niedawno odwiedziłam babcię, która robi najlepszą drożdżówkę na świecie! Podpatrzyłam, lekko pomagałam i teraz mogłam się zmierzyć z własną drożdżówką :) Drożdżówka mocno wiśniowa. Zdecydowałam się też wyłożyć drożdżówkę do głębokiej foremki. Chciałam, żeby drożdżówka ładnie podrosła i była pulchna. Powiem otwarcie: pierwsza drożdżówka w życiu zrobiona i jest udana :D
![](/img/containers/pliki/przepisy/drozdzowka-z-wisniami/ea51d51d56f6c141bc4f0dcf74618a63.jpg/5d8b7f3b96273d9bd9e6a58426e764cd.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/drozdzowka-z-wisniami/097e0121a078bd907af2f2196f63b3c9.jpg/f6afdf7fa42dd37428d1bd114701729b.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/drozdzowka-z-wisniami/509eeb8729196ec8cc2efe5abb258879.jpg/9253625b334c6c2e877c26177d44dcca.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/drozdzowka-z-wisniami/2d7f11b7a944ad86b200461d4597193d.jpg/25a7795fb76964d43861dd69249b4b35.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/drozdzowka-z-wisniami/eea3206f6a61863c4b254ce2b7094c28.jpg/671f8a6c89b9d14a298ca5670df2d13b.webp)
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Kwartę mąki rozczynić kwaterką mleka i łutem drożdży. Jak podrośnie dodać łyżkę masła, 4 jaja, zagnieść na stolnicy i dać jeszcze podrosnąć, potem rozwałkować, na blachę wysmarowaną masłem wyłożyć, a po wyrośnięciu dać na ciasto wiśni obranych z pestek, które przez godzinę były posypane cukrem i puściły z siebie sok. Wstawić w gorący piec, a po upieczeniu osypać grubo cukrem.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.