Jabłka nadziane konfiturą i podpieczone z pianką. Jestem pewna, że znajdą się tutaj miłośnicy takich smaków :-)


Jabłka zapiekane z pianką
Składniki
- Ulubiona konfitura
- 45 g cukru
- 100 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka masła
- 2 szt jabłek
Przygotowanie
- Jabłka myję, obieram i pozbywam się środka uważając aby nie przebić jabłka.
- Układam jabłka w garnuszku, dolewam odrobinę wody (żeby jabłka się nie przypaliły), dodaję masło i duszę je przez ok. 20 minut.
- Podduszone jabłka napełniam konfiturą. Ubijam białko na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
- Wykładam jabłka napełnione konfiturą do kokilek. Na wierzch wykładam ubite białko. Wszystko posypują odrobiną cukru.
- Jabłka piekę przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.



Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Jabłka kruche, winkowate obrać, środki wydrążyć, ułożyć w rądelku przesypując cukrem, włożyć kawałek masła, podlać wodą i udusić. Gdy będą miękkie i ostygną, nadziać konfiturami albo massą przetrartych jabłek zmieszaną z migdałami, rodzenkami i ułożyć jabłka na półmisku. Ubić tęgą pianę z 10 białek, wsypać do niej ćwierć funta cukru, pokryć pianą jabłka na półmisku ułożone, ugładzić nożem, posypać grubo cukrem i wstawić na pół godziny w wolny piec. Na wydaniu ubrać konfiturami.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 


O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

