Jabłka zapiekane z pianką

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 10 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Jabłka nadziane konfiturą i podpieczone z pianką. Jestem pewna, że znajdą się tutaj miłośnicy takich smaków :-)

Jabłka zapiekane z pianką
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Jabłka kruche, winkowate obrać, środki wydrążyć, ułożyć w rądelku przesypując cukrem, włożyć kawałek masła, podlać wodą i udusić. Gdy będą miękkie i ostygną, nadziać konfiturami albo massą przetrartych jabłek zmieszaną z migdałami, rodzenkami i ułożyć jabłka na półmisku. Ubić tęgą pianę z 10 białek, wsypać do niej ćwierć funta cukru, pokryć pianą jabłka na półmisku ułożone, ugładzić nożem, posypać grubo cukrem i wstawić na pół godziny w wolny piec. Na wydaniu ubrać konfiturami.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
AP
Anna Piwowarczyk
A ile białek?
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.