Jabłka nadziane konfiturą i podpieczone z pianką. Jestem pewna, że znajdą się tutaj miłośnicy takich smaków :-)

Jabłka zapiekane z pianką

Jabłka zapiekane z pianką

Składniki

  • Ulubiona konfitura
  • 45 g cukru
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 szt jabłek

Przygotowanie

  1. Jabłka myję, obieram i pozbywam się środka uważając aby nie przebić jabłka.
  2. Układam jabłka w garnuszku, dolewam odrobinę wody (żeby jabłka się nie przypaliły), dodaję masło i duszę je przez ok. 20 minut.
  3. Podduszone jabłka napełniam konfiturą. Ubijam białko na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
  4. Wykładam jabłka napełnione konfiturą do kokilek. Na wierzch wykładam ubite białko. Wszystko posypują odrobiną cukru.
  5. Jabłka piekę przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Jabłka kruche, winkowate obrać, środki wydrążyć, ułożyć w rądelku przesypując cukrem, włożyć kawałek masła, podlać wodą i udusić. Gdy będą miękkie i ostygną, nadziać konfiturami albo massą przetrartych jabłek zmieszaną z migdałami, rodzenkami i ułożyć jabłka na półmisku. Ubić tęgą pianę z 10 białek, wsypać do niej ćwierć funta cukru, pokryć pianą jabłka na półmisku ułożone, ugładzić nożem, posypać grubo cukrem i wstawić na pół godziny w wolny piec. Na wydaniu ubrać konfiturami.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko