Jak tylko wstaję rano z łóżka, to od razu sięgam po mój ulubiony, ogromny, szlafrok. To już jest taki mój rytuał - szlafrok musi być. I tak się składa, że w niedzielę wyjątkowo długo się znim nie rozstaję :) Okazuje się, że jabłka też lubią się wygrzewać w szflafroku! :)

Subskrybuj

Jabłka wypełnione cukrem cynamonowym i opatulone ciastem francuskim. To musi być (i jest!) dobre :)

Poniżej zamieszczam oryginalny przepis z 1904r.

Jabłko w szlafroku

Składniki

  • Opcjonalnie cukier puder do posypania
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szt ciasta francuskiego
  • 1 szt jabłka

Przygotowanie

  1. Jabłko myję, osuszam i obieram. Za pomocą noża wycinam środek i robię w jabłku dziurkę.
  2. Mieszam cynamon z cukrem i tak przygotowaną posypką wypełniam jabłko.
  3. Wyjmuję z lodówki ciasto francuskie. Wycinam prostokąt.
  4. Przygotowany kawałek ciasta frnacuskiego posypuję cukrem.
  5. Układam na środku jabłko i zlepiam wszystkie rogi prostokąta.
  6. Jabłko w cieście umieszczam w wysmarowanej masłem foremce. Jabłko piecze się przy 180 stopniach przez 25 minut.

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Wybrać małe jabłuszka winkowate, obraćje starannie, wydrążyć, a środek napełnić cukrem z cynamonem. Przygotować ciasto francuskie, rozwałkować je cieniutko i pokrajać w kwadraciki dwa razy tak duże jak jabłka, na każdy z kwadracików nasypać cukru, włożyć jedno jabłko, zawinąć wszystkie cztery rogi, zlepiwszy je na górze na krzyż. Miejscem złożonem ułożyć na blasze masłem wysmarowanej i wstawić do pieca miernie gorącego, obracająć je od czasu do czasu, aby się równo piekły. Gdy już prawie upieczone, obsypać je cukrem i wsunąć pod blachę aby się cukier zeszklił.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko