Gruszki niezwyczajne :) Obgotowane z cukrem i cynamonem, a do tego podawane z kluskami francuskimi. Propozycja bardzo apetyczna. Wyraźny smak w sam raz w tak niewyraźną pogodę :)

Kluski francuskie z gruszkami

Gruszki z kluskami po francusku

Kluski francuskie z gruszkami

Składniki

  • 150 g mąki
  • 4 szt żółtek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 szt gruszek

Przygotowanie

  1. Gruszki myję, obieram, kroję na połowę i wydrążam środek. W osobnej miseczce mieszczam cukier z cynamonem i napełniam tym środek gruszki.
  2. Gruszki umieszczam w rondelku. Zalewam je niewielką ilością wody - tak, żeby się nie przypalały i gotuję na małym ogniu pod przykryciem. Pilnuję aby gruszki się nie rozgotowały.
  3. W tym czasie przygotuję ciasto na kluski francuskie: ucieram masło klarowane z żółtkami, dodaję mąkę i rozbijam masę trzepaczką. Zagotowuję wodę w osobnym garnku. Kluski nakładam łyżką - masa jest dosyć lejąca się. Pod wpływem ciepła kluski nabierają kształtu :)
  4. Kluski gotuję dosłownie 1-2 minuty. Wykładam je na talerz, na którym za chwilę pojawi się też gruszka.
  5. Gruszki przekładam na talerz. Do sosu, który jest jeszcze w rondelku dodaję 2 łyżki śmietany i odrobinę mąki - tak, żeby zagęścić sos. Sos będzie gotowy po kilku sekundach.
  6. Kluski są już na talerzu, polewam je sosem i wykładam gruszki. Gotowe!

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Wziąć kilka dojrzałych niebardzo miękkich gruszek, obrać, przekrajać na połowę i wydrążyć; nalać je niewielką ilością gorącej wody, wsypać cukru i kawałek cynamonu i razem gotować, uważajać, aby się nie rozgotowały. Gdy miękkie, wyjąć je na półmisek, sos w którym się gotowały, przecedzić, wymieszać z kilkoma łyżkami śmietany rozbitej z łyżką mąki i zagotować. A gdy gruszki gotowe, mieć przygotowane ciasto na kluski francuskie (patrz dodatki do zup), kłaść kluski na wrzącą wodę, a gdy wypłyną na wierzch wyjmować łyżką durszlakową i kłaść od razu na półmisek, polać je gruszkami z sosem i w tej chwili podawać.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko