![](/img/containers/pliki/przepisy/kluski-na-parze/0fdc3244fb55099ca3fba7c99cde0df4.jpg/93e60daf231bdbd8f1ac5d3317980a4c.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Kluski na parze, pampuchy, buchty, parowańce, parzaki – w każdym rejonie Polski obowiązuje inna nazwa. Ja osobiście spotkałam się z pampuchami na Śląsku. Były podawane z sosem z czarnych jagód i kleksem kwaśnej śmietany. Na Lubelszczyźnie, czy w Wielkopolsce kluski na parze podaje się najczęściej na wytrawnie: z modrą kapustą, z kaczką, z kapustą i grzybami. Jest to na tyle tradycyjna potrawa, że na Lubelszczyźnie, Kujawach i na Górnym Śląsku pampuchy są na oficjalnej "Liście produktów tradycyjnych".
![](/img/containers/pliki/przepisy/kluski-na-parze/9b6c476daa304fb58de6681e19fa2606.jpg/bf8404c6860ab07e5ec717a1ce8feb40.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/kluski-na-parze/5b4949d1a85d7c829efe2bb20215fc33.jpg/26f2a8a2c61a6a193660de3e26234b9c.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/kluski-na-parze/37b8b4aae3168406076432407dc93b72.jpg/4555d136be1d08b6065a9f68ac1dde4f.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/kluski-na-parze/fe89ee43e299a5e5d1f9f315946ae5cb.jpg/be11bb58599c225e79c71ae7a86e7234.webp)
Pampuchy wyrabiane są z ciasta drożdżowego, sposób ich przygotowania jest bardzo podobny do dobrze znanych nam pączków :) Najpierw wyrabiamy ciasto i trzeba je odstawić do podrośnięcia.
Z tą różnicą, że pampuchy gotujemy na parze i podajemy z ulubionym sosem.
Składniki
Przygotowanie
Pół litra mąki rozczynić z 4 dkg drożdży rozpuszczonych w ćwierć litrze mleka letniego i pozostawić w cieple. Gdy się rozczyna ruszy, wbić dwa całe jaja, dać łyżkę masła surowego, posolić, wsypać drugie pół litra mąki i wyrabiać, aż od ręki odstanie. Potem wyrzucić ciasto na stolnicę, lekko rozwałkować na grubość półtora palca, wycinać kieliszkiem małe placuszki i postawić ze stolnicą w cieple na godzinę, by jeszcze podrosły; poczem wrzucić je na kipiącą wodę do obszernego rondla i gotować pod przykryciem 15 minut.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.