Kluski na parze, pampuchy, buchty, parowańce, parzaki – w każdym rejonie Polski obowiązuje inna nazwa. Ja osobiście spotkałam się z pampuchami na Śląsku. Były podawane z sosem z czarnych jagód i kleksem kwaśnej śmietany. Na Lubelszczyźnie, czy w Wielkopolsce kluski na parze podaje się najczęściej na wytrawnie: z modrą kapustą, z kaczką, z kapustą i grzybami. Jest to na tyle tradycyjna potrawa, że na Lubelszczyźnie, Kujawach i na Górnym Śląsku pampuchy są na oficjalnej "Liście produktów tradycyjnych".

Kluski na parze

Pampuchy wyrabiane są z ciasta drożdżowego, sposób ich przygotowania jest bardzo podobny do dobrze znanych nam pączków :) Najpierw wyrabiamy ciasto i trzeba je odstawić do podrośnięcia.

pampuchy

Z tą różnicą, że pampuchy gotujemy na parze i podajemy z ulubionym sosem.

buchty

przepis na pampuchy

Kluski na parze

Składniki

  • Mrożone jagody i łyżka kwaśnej śmietany
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 30 g roztopionego masła
  • 125 ml mleka
  • 2 szt jajek
  • 350 g mąki pszennej typ 450

Przygotowanie

  1. Drożdże rozczyniam w ciepłym mleku. Dodaję pół łyżeczki cukru i lekko mieszam. Odstawiam rozczyn na ok. 10 minut.
  2. Jajka i cukier miksuję do momentu, aż powstanie lekka bladożółta masa.Do ubitych jajek wsypuję mąkę, wlewam też rozczyn z drożdży i wszystko mieszam delikatnie za pomocą łopatki. Jak już masa jest w miarę jednolita zaczynam mieszać ją rękoma. Nie ugniatam nic mocno, po prostu mieszam ciasto ręką. Pod koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone i ostudzone masło.Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Zostawiam je pod przykryciem i w ciepłym miejscu. (Swoją drogą babcia pokazała mi fajny sposób: trzeba nagrzać w garnku trochę wody i przykryć go pokrywką "do góry nogami". Na tak ułożonej pokrywce możemy ustawić miskę z naszym ciastem, które będzie ładnie rosło :) )
  3. Wyrośnięte ciasto lekko zbijam ręką, podsypuję odrobiną mąką - dzięki temu odchodzi od dłoni.Wyrabiam, żeby było elastyczne i miękkie (ok. 15 minut). Dzielę ciasto na mniejsze kulki, każda ma ok. 60 gramów. Formuję zgrabne "pączki" i układam je na przyprószonej mąką desce, pod przykryciem na ok. 20 minut aby ładnie podrosły.
  4. W dużym garnku z szerokim dnem podgrzewam wodę do momentu, aż zacznie kipieć. Ustawiam na garnku sito do gotowania na parze. Jednorazowo wykładam na nie 3 pampuchy, przykrywam pokrywką i paruję przez ok 12 minut.
  5. W osobnym rondelku podgrzewam mrożone jagody. Gotowe pampuchy podaję z jagodami i z odrobiną kwaśnej śmietany.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Pół litra mąki rozczynić z 4 dkg drożdży rozpuszczonych w ćwierć litrze mleka letniego i pozostawić w cieple. Gdy się rozczyna ruszy, wbić dwa całe jaja, dać łyżkę masła surowego, posolić, wsypać drugie pół litra mąki i wyrabiać, aż od ręki odstanie. Potem wyrzucić ciasto na stolnicę, lekko rozwałkować na grubość półtora palca, wycinać kieliszkiem małe placuszki i postawić ze stolnicą w cieple na godzinę, by jeszcze podrosły; poczem wrzucić je na kipiącą wodę do obszernego rondla i gotować pod przykryciem 15 minut.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.