Kompot anansowo-gruszkowy

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 60 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Kompot ananasowo-gruszkowy jest orzeźwiający :-) Dobrze jest go zaserwować do obiadu. Gruszki nadają pięknego złocistego koloru i cudownie współgrają ze słodkim ananasem.

Kompot ananasowo-gruszkowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Bery, bergamot albo inne okrągłe gruszki obrać, rozkroić, wykroić środek z pestkami, nalać wodą, aby w niej zanurzone były, dodać cukru i gotować tak długo aż zczerwienieją. Dojrzały ananas rozebrać, pokrajać w cienkie plasterki i wrzucić na wrzący syrop z cukru i wody, zagotowac raz, zestawić, przykryć, a gdy trochę przestygnie przetrzeć przez sitko i zalać ułożone na salaterce gruszki. Syropem ananasowym można także nalać kompot z brzoskwini, moreli a na nawet ze śliwek węgierek.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.