Kompot ananasowo-gruszkowy jest orzeźwiający :-) Dobrze jest go zaserwować do obiadu. Gruszki nadają pięknego złocistego koloru i cudownie współgrają ze słodkim ananasem.

Kompot anansowo-gruszkowy

Kompot ananasowo-gruszkowy

Składniki

  • Kilka liści świeżej mięty
  • 90 g cukru
  • 1 szt ananasa
  • 2 szt gruszek
  • 1 l wody

Przygotowanie

  1. Gruszki obieram, kroję i pozbywam się nasionek. Umieszczam gruszki w garnuszku, dodaję 30 g cukru i zalewam je 0,5 l wody. Gruszki będą się gotowały ok. 45 minut.
  2. Ananasa obieram i kroję na cienkie plasterki. Na szerokiej patelni z grubym dnem zagotowuję 60 g cukru z 40 ml wody. Dodaję plasterki ananasa i obgotowuję je ok. 20 minut.
  3. Łączę ananasa z gruszkami i zalewam wszystko 0,5 l wody. Gotowy kompot studzę i dodaję do niego kilka liści świeżej mięty.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Bery, bergamot albo inne okrągłe gruszki obrać, rozkroić, wykroić środek z pestkami, nalać wodą, aby w niej zanurzone były, dodać cukru i gotować tak długo aż zczerwienieją. Dojrzały ananas rozebrać, pokrajać w cienkie plasterki i wrzucić na wrzący syrop z cukru i wody, zagotowac raz, zestawić, przykryć, a gdy trochę przestygnie przetrzeć przez sitko i zalać ułożone na salaterce gruszki. Syropem ananasowym można także nalać kompot z brzoskwini, moreli a na nawet ze śliwek węgierek.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.