Co zrobić, że uwielbiamy ziemniaki? Jakby ktoś mnie zapytał jakie są moje ulubione warzywa, to ziemniak byłby w złotej piątce! :) Dlatego, jak zobaczyłam przepis na puree ziemniaczane z porem, to oczywiście, że musiałam wypróbować ten smak.

Krem ziemniaczany (Parmentier)

Puree ziemniaczane

Krem ziemniaczany (Parmentier)

Składniki

  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie grzanki
  • Opcjonalnie 2 żółtka do zaprawienia śmietanki
  • 300 ml rosołu lub wywaru warzywnego
  • 100 ml śmietanki 12 proc
  • 1 szt pora
  • 750 g ziemniaków

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieram i standardowo kroję w kostkę. Wrzucam je do garnka napełnionego zimną wodą i gotuję do momentu, kiedy będą miękkie. Tym razam nie przejmuję się tym, żeby ich nie rozgotować.
  2. Pora kroję w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i smażę pora, póki nie nabierze złocistego koloru.
  3. Ugotowane ziemniaki odcedzam i przecieram przez sitko (można też użyć zwykłego tłuczka do ziemniaków)
  4. W czasie ucierania dolewam wywaru z warzyw lub rosołu.
  5. Puree ziemniaczane doprawiam solą i pieprzem. Wlewam odrobinę śmietanki (zrezygnowałam tym razem z zaprawiania puree żółtkami)
  6. Puree ziemniaczane podaję z podsmażonym porem. Super kombinacja :)

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Pół garnca kartofli pokrajanych w kawałki, ugotować. Dwa pory pokrajane w kostkę oddzielnie udusić w rondelku i wymieszać na wydaniu z zupą. Gdy miękkie, wyjąć je na durszlak lub sito, przetrzeć, rozprowadzić rosołem lub smakiem, w którym się gotowały, posolić i zaprawić kwaterką śmietanki z 4-ma zółtkami. Do wazy wsypać siekanej pietruszki, oddzielnie podać grzanki.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko