Uwielbiam przepisy, które są proste i nie wymagają użycia skomplikowanych składników. Wielokrotnie się już przekonałam, że w prostocie jest ogromna siła. Takie są też te ciasteczka – bardzo kruche i błyskawiczne w pieczeniu, a w smaku dorównują tym z najlepszych cukierni. Ciasteczka te idealnie się sprawdzą na co dzień jak i od święta. Ładnie też się prezentują jak są obwiązane wstążką, więc śmiało możesz nimi obdarować bliskie Ci osoby.


Do przygotowania ciasteczek potrzebujesz zaledwie kilku składników i niech Cię nie zdziwi, że jednym z nich jest majonez.
Wybierz taki majonez, który ma dobry skład – tutaj również jest aktualna zasada "im krótszy tym lepszy". Ja najbardziej lubię majonez Kielecki. Nie raz dodawałam go do słodkich wypieków i naprawdę sprawdza się rewelacyjnie. Poza tym jest to marka już z 60-letnią tradycją, więc naturalne jest to, że idzie za tym również jakość.
Majonez powoduje to, że ciasteczka są bardzo kruche, a w smaku w ogóle go nie wyczujesz. Dodatkowo, na wierzchu ciasteczek są krówki karmelowe, które podczas pieczenia pięknie się rozpuszczają.
Jeżeli skusisz się na przetestowanie tego przepisu podczas najbliższych Świąt Wielkanocnych, to koniecznie się pochwal. Jestem ciekawa jak te ciasteczka będą też Tobie smakowały.


Bardzo kruche ciasteczka z krówkami
Składniki
- 100 ml Majonezu Kieleckiego
- 1 szt jajek
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 450 g mąki pszennej typ 450
- 1 laska wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Miękkie masło ucieraj z majonezem aż ładnie się ze sobą połączą. Dodaj stopniowo cukier, później jajko, ziarenka laski wanilii lub pastę waniliową i ucieraj przez kilka minut.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i miksuj aż uzyskasz jednolitą masę ciasteczkową.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Wykładaj ciasteczka za pomocą łyżki do lodów lub ręcznie formuj kulki. Na wierzch każdego ciasteczka wyłóż trochę cukierka-krówki. Piecz przez 15 minut aż ciastka ładnie zbrązowieją.





Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

