Legumina, czyli coś słodkiego! :) Jak zaserwowałam leguminę z ryżu z jabłkami, to Bartek od razu stwierdził, że takie deserki dostawał w przedszkolu :) Kolejny smak z dzieciństwa!

Legumina z ryżu z jabłkami

Legumina z ryżu z jabłkami

Składniki

  • Garść rodzynków
  • Odrobina masła
  • Szczypta cynamonu
  • 2 szt jabłek
  • 40 g cukru
  • 80 g ryżu

Przygotowanie

  1. Ryż zalewam wrzątkiem z odrobiną (dosłownie 1/3 łyżeczki) masła. Następnie odcedzam, zalewam go zimną wodą i gotuję do momentu, aż będzie miękki.
  2. Ugotowany, gorący ryż mieszam z cukrem. Jabłka myję, obieram ze skórki i drobno kroję. Rodzynki zalewam na kilka sekund wrzątkiem, odcedzam i suszę je za pomocą kuchennego ręcznika.
  3. Przyprawiam jabłka cynamonem, cukrem i dodaję rodzynki. Na foremki wysmarowane masłem wykładam trochę ryżu, tak aby przykryć dno, a następnie jabłka z rodzynkami. Na wierzch znów wykładam ryż.
  4. Całość wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika. Deser będzie gotowy po mniej więcej 20 minutach.

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

Ugotować pół funta ryżu odparzonego poprzednio na wodzie z masłem i wymieszać go z ćwiercią funta cukru. Wziąść 8 jabłek obranych i wydrylowanych, ugotować w wodzie na wpół, nadziać konfiturami lub rodzenkami różnemi, z cukrem, cynamonem i po wierzchu jabłka również grubo obsypać cukrem z cynamonem. Ułożyć w rondelku wysmarowanem masłem, połowę ryżu wymięszanego, na tem położyć jabłka, przykryć resztą ryżu i wstawić w piec na pół godziny. Można także jabłka suowe drobno poszadkować i przekładać ryżem, posypując cukrem z cynamonem, włożyć rodzynków tureckich bez pestek, kładąc gdzieniedzgie po kawałku masła i wstawić w piec na godzinę. Proporcja na sześć osób.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko