Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, więc na świątecznym stole nie może zabraknąć naszych tradycyjnych wypieków. Przed Wami mazurek pomarańczowy - niezwyczajny i mocno aromatyczny :) Do upieczenia tarty doskonale sprawdzi się najzwyklejsze porcelanowe naczynie.

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Składniki

  • Migdały do posypania mazurka
  • 2 szt pomarańczy
  • 45 g cukru
  • 80 ml wody
  • 1 szt jajek
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej

Przygotowanie

  1. Pomarańcze myję i nakłuwam lekko w kilku miejscach. Wkładam pomarańcze do garnka z wodą i gotuję je przez ok. 1 godzinę. Pomarańcze powinny być całkowicie miękkie. Po ugotowaniu pomarańczy wyjmuję je i studzę. Ugotowane i ostudzone pomarańcze kroję na cieniutkie plasterki.
  2. W czasie kiedy gotują się pomarańcze, przygotowuję ciasto: przesiewam mąkę, dodaję masło, cukier i jajko. Wszystko zagniatam. Kulkę z ciasta wkładam do lodówki na ok. 20 minut.
  3. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Grzanie góra-dół. Formę do pieczenia smaruję masłem i obsypuję ją bułką tartą.
  4. Odkrajam od kulki 1/4 ciasta - wykorzystam to do zrobienia plecionki po bokach mazurka. Ciasto lekko wałkuję i przekładam do foremki. Nakłuwam ciasto widelcem. Zajmuję się bokami: roluję kawałek ciasta, tak żeby otrzymać podłużny i cienki wałek. Chwytam w połowie i zaczynam przeplatać dwa końce. Układam plecionkę na kruchym cieście, które jest już w foremce.
  5. Ciasto przykrywam papierem do pieczenia i posypuję fasolą. Po ok. 15 minutach zdejmuję papier z fasolą. Ciasto dopieka się przez kolejne 5 minut.
  6. W czasie kiedy spód ciasta się piecze, ja zajmuję się pomarańczami. Na patelni rozgrzewam 80 ml wody i 3 czubate łyżki cukru. Wykładam plasterki pomarańczy i czekam, aż się lekko obgotują w syropie. Potrwa to ok. 10 minut. Tak przygotowane plasterki kroję na połówki.
  7. Na upieczony spód ciasta wykładam połówki pomarańczy i na koniec polewam wszystko syropem z patelni (nie będzie go dużo).
  8. Całość posypuję migdałami i odrobiną cukru. Wstawiam ponownie do piekarnika na ok 10 minut.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Ugotować w wodzie 4 pomarańcze, nakłówszy je w kilku miejscach, gdy będą miękkie wyjąć z wody, a po wystudzeniu pokrajać w plastry i podsmażyć lekko w syropie. Zrobić ciasto kruche z funta mąki, pół funta masła, ćwierć funta cukru i 2 jajek rozwałkować i upiec w piecu. Następnie ułożyć warstwę usmażonych pomarańczy na to posypać grubo siekanymi migdałami i wstawić w piec do obsuszenia.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko