Dzisiaj ryżowa ale innym sposobem :) Z dodatkiem parmezanu! A do tego smak zupy wzbogaca podsmażona cebulka :-) Błyskawiczna mediolańska wylądowała na stole!

Mediolańska

Mediolańska

Składniki

  • Sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki parmezanu
  • 500 ml rosołu
  • 1 szt cebuli
  • 80 g ryżu

Przygotowanie

  1. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Podsmażam cebulkę do momentu, aż nabierze złocistego koloru.
  2. Ryż sparzam wrzątkiem, przecedzam i zalewam ponownie tylko, że zimną wodą. Gotuję ryż.
  3. Ugotowany ryż mieszam razem z usmażoną cebulką. Dodaję rosół i doprawiam pieprzem i solą do smaku. Na koniec wsypuję do smaku utarty parmezan.

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Zasmażyć w rondelku w łyżce masła pół cebuli drobno posiekanej; osobno 1/2 funta ryżu wypłukać, sparzyć i ugotować z masłem. Gdy się cebula zrumieni a ryż podgotuje, zmieszać razem, rozprowadzić rosołem lub smakiem z włoszczyzny i ugotować na wolnym ogniu. Przefasować, dodać soli, trochę białego pieprzu a w wazę wsypać trzy spore łyżki tartego parmezanu lub sera szwajcarskiego.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko