
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Domowe kiszone ogórki <3 Coś w nich jest, bo się człowiek od nich uzależnia. Poważnie: ogórki kiszone dodajemy do praktycznie do każdego obiadu i do każdej kanapki. Testowałam dwa sposoby kiszenia ogórków: zalewałam przegotowaną i wrzącą wodą oraz przegotowaną ale zimną. Struktura i smak kiszonych ogórków jest całkowicie inna. Nawet zapach kiszonych ogórków jest różny. Te zalewane na gorąco pachną intensywnie i w smaku są kwaśniejsze. Natomiast zalewane zimną wodą są bardziej chrupiące. Osobiście wolimy te z gorącej zalewy :)


Składniki
Przygotowanie
Przeznaczone na kwaszenie ogórki trzeba wymoczyć parę godzin w zimnej wodzie, wyłożyć dno baryłki liśćmi winnemi, dębowymi, wiśniowemi i koprem, układać warstwami ogórki przesypując koprem suchym, liśćmi i kładąc gdzieniegdzie ząbek czosnku i strączek pieprzu tureckiego [...] Gdy się baryłka napełni nakłaść na wierzch liści, zakryć denkiem i otworem lać wodę wrzącą soloną.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.