Szybki dodatek do dania głównego :-) Leniwe kojarzą mi się z dzieciństwem, dlatego je tak bardzo lubię... Mam nadzieję, że Wy też za nimi przepadacie :)

Pierożki leniwe

Pierożki leniwe

Składniki

  • 100 g mąki
  • 250 g twarogu
  • 2 szt żółtek
  • 1 łyżeczka masła
  • Odrobina soli
  • Odrobina bułki tartej

Przygotowanie

  1. Do jednej miski wkładam wszystkie składniki: twaróg, mąkę, żółtka, masło i odrobinę soli.
  2. Mieszam wszystko dokładnie i zaczynam lekko wyrabiać ciasto rękoma.
  3. Ciasto przekładam na stolnicę oprószoną mąką i nadaję mu owalny kształt. Powinien się uformować podłużny, grubszy "ciastowy sznurek" :)
  4. Tak uformowane ciasto przyciskam nożem i zaczynam je ukośnie kroić na małą kostkę.
  5. Leniwe gotuję we wrzącej i osolonej wodzie. Jak tylko wypłyną, znaczy że są już gotowe.
  6. Na patelni podgrzewam odrobinę masła z bułką tartą. Pilnuję, żeby bułka tarta się nie przypaliła :)

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Utrzeć funt świeżego suchego twarogu, dodać 1/4 funta mąki, 5 żółtek, łyżkę masła i trochę soli, wszystko dobrze wymieszać, wyłożyć na stolnicę mąką posypaną, potaczać okrągłe wałki, każdy z nich płaszyć nożem karbowanym, pokrajać ukośne małe pierożki i wrzucać do gotującej się wody; gdy wypłyną na wierzch wybrać je łyżką durszlakową na gorący półmisek i polać masłem zrumienionym z bułeczką. Oddzielnie można podać bitą śmietanę i cukier z cynamonem.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.