Rosół na wołowinie z kaszką krajaną

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 120 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Dobry rosół wołowy, to taki który gotuje się kilka godzin. Czas gotowania rosołu zależy od tego ile właściwie mięsa użyjemy - im więcej mięsa, tym wywar potrzebuje więcej czasu. Pocieszające jest jednak to, że poza tym ugotowanie rosołu jest proste. Wszystko opiera się na dwóch zasadach: składnikach dobrej jakości, a także na cierpliwości :)

Rosół proponuję podać z nietypowym dodatkiem. Tym razem z "kaszką w kostkę krajaną"

Rosół na wołowinie z kaszką krajaną
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Najlepsze mięso na rosół jest pierwsza krzyżowa i szponder. Chcąc mieć rosół mocny, trzeba wziąć funt mięsa na osobę, jeżeli ma być słabszy, lub większej ilości gotowany, wystarczy i pół funta. [...] Mięso nalewa się świeżą zimną wodą, licząc mniej więcej 1/2 kwarty na osobę, potem garnek napełniony i nakryty, postawić od razu na wilny ogień, gdyż właśnie od bardzo powolnego gotowania, zależy dobroć i smak rosołu; im wolniej bowiem woda się zagrzewa i zagotowywa, tym więcej wciąga w siebie soków mięsnych i tym obficiej występują szumowiny, które starannie zebrawszy, będziemy mieli rosół klarowny i treściwy. Mniej więcej po godzinnym gotownaiu mięsa, gdy szumowiny przestaną się pokazywać, trzeba rosół posolić, włożyć sporą ilość włoszczyzny, jako to: 2 średnie korzonki pietruszki i marchwi, kawałek selera, poru, cebulę, którą wpierw na blasze upiec należy, dla nadania koloru rosołowi, dodać jeszcze kilka ziarn ziela angielskiego i 2 listki bobkowe [...]

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
KR
Krystyna Rybus
Aż ślinka leci jak czyta się tak wspaniale przepisy..napewno skorzystam.
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.