Za oknem praktycznie wiosna, dlatego dzisiaj proponuję lekkie, szybkie, orzeźwiające i odrobinkę słodkie rozwiązanie: suflet cytrynowy.

Subskrybuj

Suflet wychodzi puszysty i aksamitny. Z zewnątrz jest twarda skorupka, ale w środku... łyżeczka miękko się zanurza w cudownie lekki mus. Polecam!

Suflet cytrynowy

Składniki

  • Odrobina masła i bułki tartej do przygotowania ramekinu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Odrobina skórki cytrynowej
  • Sok z połowy cytry
  • 20 g cukru pudru
  • 1 szt jajek

Przygotowanie

  1. Cytrynę sparzam wrzątkiem i ocieram skórkę za pomocą tarki lub korzystam ze specjalnego noża.
  2. Wyciskam sok z połówki cytryny, pozbywam się pestek.
  3. Oddzielam żółtko od białka. Ucieram żółtko z cukrem pudrem, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej i na koniec sok z cytryny.
  4. Ubijam białka na sztywną pianę.
  5. Przygotowuję foremkę: smaruję ją lekko masłem i obsypuję bułką tartą. Do naczynia, gdzie było żółtko dodaję powoli ubite białko. Wszystko lekko mieszam. Na koniec dodaję skórkę z cytryny.
  6. Foremkę uzupełniam praktycznie do samej krawędzi - pozostawiam ok.2 mm.
  7. Suflet piekę przy 190 stopniach przez 10 minut.

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Ubić białka na sztywną pianę, w którą, gdy do połowy ubita wcisnąć sok i wsypać skórk obtartą z jednej dużej cytryny lub z 2 mniejszych cytryn. Potem ubijać dalej pianę aż do zupełnej sztywności, wrzucić żółtka, lekko wymieszać, sypiąc 1/4 funta pudru i odrobinkę mąki (patrz omlet suffle). Z wierzchu jeszcze posypać cukrem otartym o cytrynę i drobno utłuczonym, wstawić do pieca na 10-15 minut i podać z sokiem lub z szodonem.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Zobacz mojego Instagrama
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Bądź na bieżąco, obserwuj mnie na Instagramie @lenagryszko